LEPOTA I ZDRAVLJE
palačinke za doručak - imamnestodakazem.rs

Da mi je neko pričao da ću palačinke praviti za doručak ne bih mu verovala. Kod mene je to bio sinonim za makar sat vremena stajanja pored šporeta, and I don’t like standing. Međutim, kada sam napokon pročitala recept za američke palačinke i shvatila da bi to moglo da bude za čas gotovo, otvorila sam svoj um i za druge varijante. Takođe, iako sam na prethodnom poslu napisala makar deset puta recept za fluffy vegan pancakes nikada ga zaista nisam pročitala.

Tako vam danas donosim dva isprobana recepta za američke i vazdušaste veganske palačinke, kao i male savete za varanje, ako baš mora tako.

Američke palačinke

američke palačinke - imanestodakazem.rs

Moje budu baš ovakve i banana je pun pogodak.

U jednu posudu sipate sve suve sastojke:

  • 80g ovsenog brašna ili ovsenih pahuljica
  • 70g heljdinog brašna
  • Malo soli
  • Pola kašike praška za pecivo
  • Pola kašike cimeta

Držite se tačnih mera i neće biti problema. Promešajte suve sastojke, može i viljuškom.

Zatim, slede mokri sastojci i ja sve to stavim odmah u blender, secko ili šta već imate:

  • 2 veće ili 3 manje vrlo zrele banane
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2dl mleka (po vašem izboru – obično, organsko, bademovo)
  • 2 jaja
  • Pola kašike ekstrakta vanile (opciono)

Sve dobro smućkajte, zatim sjedinite sa suvim delovima. Za ovo bi vam koristio mikser. Par sekundi i gotovo. Dobija se malo gušća smesa.

Tiganj zagrejte. Ako imate neki dobar tiganj, ulje vam neće ni trebati, ali ako sumnjate, samo sa par kapi nauljite podlogu. Smesu sipajte kutlačom ali ne veličine standardnih palačinaka nego dosta manje. Meni u jednoj turi, na velikom tiganju, stanu tri komada. Ova smesa vam je dovoljna za 15 palačinkica.

Serviranje: uz med ili džem, sa nekim orašastim plodovima, najlepše je uz sveže voće, ili možda puter od kikirikija. Ako nemate ništa od ovog, a malo i da varate, poslužiće i eurokrem (na oduševljenje dece).

Vazdušaste veganske palačinke

veganske palačinke - imamnestodakazem.rs

Ove su baš fluffy. Voćkice sami izaberite.

I zaista su toliko vazdušaste, da se tope u ustima.

Potrebni sastojci (opet uzimate jednu posudu za suve sastojke):

  • 2 šolje ovsenog brašna (ja sam uzimala onu običnu Doncafe šolju, znači ni prevelika, ni premala)
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Malo soli

To promešate viljuškom.

Zatim u drugu posudu sipate mokre sastojke:

  • 1 ½ kašika jabukovog sirćeta
  • 2 šolje bademovog mleka
  • 2 kašike ekstrakta vanile

To promešate viljuškom i ostavite da stoji oko 5 minuta. Tek nakon toga dodate mokre u suve sastojke. Dobro izmešate (može i viljuškom, kod mene sve viljuškom), ostavite da stoji još 5 minuta i tek onda krenete sa pečenjem.

Tiganj opet vrlo malo nauljite, ukoliko je dobar i ne lepi se. Ova dobijena smesa je malo redja od prethodne, ali sam isto stavljala po 3 u jednu turu. Kada budete nasuli smesu u tiganj, posle par sekundi će krenuti da se stvaraju mehurići, tad možete da pospete neke sastojke od gore (orašaste plodove, voće, ili pak mrvice čokolade, vaš izbor) i okrenete palačinkicu još par sekundi. Super je što sve brzo ide. Ova smesa je dovoljna za 20 komada.

 

Za oba recepta vam ne treba više od pola sata do krajnjeg proizvoda, tj. do sedanja za sto.

 

Verovatno sam jedina koja ponedeljkom objavljuje recepte, u vreme kada niko ne misli o hrani, posle obilnog kuvanja juče. Ali kod mene to ide ovako – tokom vikenda naučno-istraživački rad, hiljade filmića, recepata, nakon čega odabir spada na dva, tri koja se isprobaju i taman prespavamo nedelju na ponedeljak da nam se slegnu utisci pa da to bude zaista prava i od srca preporuka. Nadam se da ćete i vi isprobati ove recepte i uvrstiti ih češće na vaše menije. Kao bonus – deca ih naprosto obožavaju!

Povezani postovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *