PUTOVANJA
5-predloga-za-savrsenu-vikend-avanturu-imamnestodakazem.rs

Lepo vreme, praznici i samo se mislim gde bismo skitali. Prošla godina je za mene bila puna putešestvija, kao nijedna pre. Osladilo mi se da vam iskreno kažem, nisam navikla tako da životarim, a lako bih mogla. Tačno u ovo vreme oko prvog maja prošle godine bili smo u prvoj poseti Italiji, Firenca, i posle dugo vremena jedna avantura samo za mamu i tatu. Evo nekoliko predloga samo za mame i tate, ali lako je uklopiti i decu, za savršenu porodičnu avanturu.

Kanjon Nere i Beušnice, Rumunija

Iako sam zagovornik putešestvija po Srbiji, jer ima toliko divnih predela koje morate videti, jedan vikend smo ipak odvojili za posetu komšijama. I ne bismo ni upoznali tu lepoticu da nije bliskog prijatelja koji je već bio tamo, tako da smo imali i vodiča. Do kanjona se stiže preko prelaza kod Bele Crkve – Kaluđerovo. Do odredišta vas deli samo još 30km. Postoji više staza koje vas vode uz reku Neru, pa uz reku Beušnicu, tu je i nezaboravan viseći most. Ukoliko vodite i decu birajte lakše staze, ima ih, tako da svi podjednako uživate i bez nervoze. Pratiće vas divan, zeleni pejzaž, manji i veći vodopadi, ali i manji drveni mostići. Ostaviću vas da uživate u slikama ispod.

kanjon-nere-i-beusnice-imamnestodakazem.rs

kanjon-nere-i-beusnice-imamnestodakazem.rs

kanjon-nere-i-beusnice-imamnestodakazem.rs

„Oko reke Beu“ (Ochiul Beiului)

kanjon-nere-i-beusnice-imamnestodakazem.rs

kanjon-nere-imamnestodakazem.rs

Studenica

Za manastir Studenica ste čuli, možda nekad i bili na nekoj od ekskurzija, ali verovatno nikada niste prespavali tamo. Mi smo porodično tamo proveli produženi vikend. Potrebno je samo da se najavite unapred, da ne kažem rezervišete mesto. Manastir je zaista popularan medju strancima i bio je poprilično posećen u trenutku kada smo mi bili tamo. Susreli smo se sa stručnjacima, profesorima za američkog univerziteta Barkley, popričali sa monasima, izuzetno učenim – dragoceno iskustvo, zaista. Jedan dan smo izdvojili za pešačenje do česme Svetog Save kao i do njegovih ispovedaonica. Deca su dobila lepu lekciju o Nemanjićima, napakovali smo se suvenirima i uživali u mirnom vikendu. Takodje je bitno zbog dece da kažem da imaju i wi-fi, kao i sva tri obroka.

cesma-svetog-save-manastir-studenica-imamnestodakazem.rs

Rafting

Nakon mirne Studenice, malo adrenalina. Prošle godine sam takodje po prvi put bila na raftingu Tarom. Mnogo prvih iskustava 2017.godine. Iako sam ljubitelj adrenalina pomalo sam sumnjala u snalaženje u tom okruženju, ali bilo je nadasve okrepljujuće. Lepota prirode mi je napunila baterije za narednih godinu dana. Postalo nam je jasno zašto crnogorci toliko havle svoj Durmitor. Proveli smo 4 dana, 3 noći u kampu Drina-Tara, u mestu Bastasi. Prošle godine smo bili krajem juna i voda je zaista bila mirna, a ove godine idemo sredinom maja (jeeeej, približilo se), videćemo kakva će biti brzina vode ovaj put. Pored opijajuće lepote prirode, reke i planine Tare, najjači utisak ostavili su domaćini i hrana.

rafting-drina-tara-imamnestodakazem.rs

Kladovo – Đerdap

O ovoj vikend varijanti sam vam već iscrpno pisala, ali nije zgoreg spomenuti opet. Urbanija varijanta od prethodno spomenutih ali zaista možete da ispunite vikend i još bolje se upoznate sa našom prelepom Srbijom.

Sremski Karlovci- Fruška Gora

sremski-karlovci-imamnestodakazem.rs

I kakav bih ja patriota bila da ne preporučim svoje malo mesto. Sremski Karlovci su varoš-muzej. Svakog dana, ne samo vikendom, uličice su prepune turista. Tu su vinarije, podrumi, gimnazija, muzeji, restorani na Dunavu, Stražilovo, vidikovac. Naše malo mesto krije dosta istorijskih podataka, a tu je i Fruška gora za lagana pešačenja i beg od grada.

 

Nadam se da su vam ovi predlozi dovoljno uzbudljivi da vas podstaknu na planiranje sledeće avanture. Ovo je samo delić predloga, izostavih naše prelepe planine koje kriju čari nakon svake krivine, ne zaboravite i njih. Uživajte putujući, istražujući. Do sledeće putešestvije…

 

Povezani postovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *