RODITELJSTVO
decaci_i_pas-imamnestodakazem.rs

U vremenu u kojem živimo i više je nego moderno imati kućnog ljubimca. Mada su oni danas i više od vernih prijatelja, za neke persone oni su postali modni dodaci. Ne verujem da se na to gleda kao na korak napred u njihovoj evoluciji, ali to je za neku drugu priču. Mnogo je dobrih razloga da obezbedite sebi psa za kućnog ljubimca, posebno ako imate malu decu.

#1 Ispunićete najveću želju svom detetu

Mnogo je želja koja vam deca plasiraju i znate da je većina njih glupost. U pitanju su obične, bezvredne igračke koje žele da dobiju jer ih komšija ima. Mnogo je stvari koje će posle jednog dana da skupljaju prašinu narednih nekoliko godina. Ali kada požele psa, postarajte se da im tu želju ispunite. Naravno, pre samog odabira kućnog ljubimca, potrebno je obaviti opsežan razgovor sa detetom o odgovornostima koje ga čekaju. Ako se dete još nije odlučilo za nekog posebnog, ponudite mu izbor između dva, u skladu sa uslovima u kojima živite.

devojcica_i_pas-imamnestodakazem.rs

 

#2  Dete emotivno sazreva

Kupovinom kućnog ljubimca, detetu, ne samo da ste pronašli najboljeg druga, nego i najveću odgovornost u njegovom dosadašnjem životu. Vaše dete će početi da se brine o njemu – da li je jeo, ima li vode, da li mu je hladno, da li mu je dosadno- hajde da se igramo, objašnjavaće svojim drugarima šta i kako smeju da se igraju sa njim, ako je u pitanju još štene. Vrlo verovatno da će sve svoje slobodno vreme, od sad,  posvetiti  psu umesto ispraznim crtaćima na televiziji.

#3 Dodatna aktivnost

Više ne morate da se brinite kako da pokrenete dete na neku aktivnost. Koliko puta uhvatite sebe da govorite deci- Ugasi taj televizor. Zašto ne izađeš malo napolje da se igraš sa loptom, na primer? Gotovo je sa tim. Dete će uz psa trčati, skakati, smejati se i nikad mu neće biti dosta. Teraćete ga unutra da se ugreje ili da predahne malo. Vaše dete će imati lepe i mirne snove i radovaće se svakom novom danu.

devojcica_i_pas_2-imamnestodakazem.rs

 

#4 Ne morate više da smišljate kako da motivišete dete da uči

Najveće iznenađenje koje me je dočekalo jednog dana po povratku s posla- Mama, uradio sam sav domaći. Proveri. Jel mogu sad napolje da se igram sa kucom? Po povratku iz škole do mog dolaska sa posla, moj sin ima nekih tri sata. On se sam organizovao da za to vreme uradi sve što je potrebno da ja  ne mogu da odgovorim negativno na njegovo pitanje. I to se nastavlja iz dana u dan. Neprocenjiva mi je njegova sreća, ushićenost, zrelost, pažnja koju poklanja toj životinji. I odgovornost, rekla bih, kao nešto najvažnije što ispliva.

#5 Odgovornost jednako poverenje

Iz odgovornosti koje dete pokazuje prema kućnom ljubimcu, a neizbežno i prema svojim obavezama vezanim za školu, rađa se i poverenje između deteta i roditelja. Sve više stvari mogu da mu prepustim da samostalno uradi i da se nimalo ne zabrinem, na obostrano zadovoljstvo. Više i razgovaramo, jer toliko toga odjednom želi da nauči. Razgovori postaju ozbiljniji. Možete da gledate kako vam dete sazreva iz dana u dan.

Neprocenjiva je sreća u detetovim očima kada dobije ono što poželi. Kada je vaše dete srećno i vi ste, i učinili biste sve da tako i ostane. Saslušajte svoju decu, ponekad imaju zaista čvrste argumente za svoje želje. Uostalom, kome je još jedan član porodice naškodio. Što nas je više- srećniji smo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *