RODITELJSTVO
trudnica-imamnestodakazem.rs

To je to. Dočekale ste to blagosloveno, drugo stanje o kojem slušate priče skoro čitavog života. Nekim ženama to baš i nije blagosloveno doba, zbog svih muka koje ih snađu, bukvalno. Dok je drugim srećnicama to zaista najlepši period života, period u kojem su najjače, najzdravije, najlepše. Ne možemo a da se ne zapitamo šta nas to čeka, pa počnemo da čačkamo po netu, pa po knjigama, pa po kafama sa mamama koje već imaju dugogodišnji staž. Jedno je sigurno, drage moje, sto žena milion priča. Ipak ćete same morati da ispišete svoju.

Uživajte u trudnoći

trudnica-imamnestodakazem.rs

 

Prvi meseci zaista znaju da budu katastrofalno vanzemaljski bezobrazno mučni, ali to vam je kao kad posle kiše dođe duga. Kada prođu ta prva 3, 4 meseca – ojačate, saberete se i shvatite vašu ulogu na ovoj planeti. Divno je nositi još jedno biće u sebi. Shvatite kako je priroda katastrofalno vanzemaljski bezobrazno divna. Uživajte u tome što privlačite pažnju na ulici, što vam ustupaju mesto, što vam dele osmehe potpuni stranci, što možete da jedete mnogo, mnogo (did I just write that? Ok, scratch it out if you don’t like it), možete do toaleta preko reda, smanjuje se broj poslova u kući za koje ste sposobne.

Svakoj trudnici je dozvoljeno da kuka

Zatim, postoje  ,,oni dani“ i u trudnoći. Svakoj trudnici je dozvoljeno da kuka, zato izbacite to iz sebe već jednom. Dosta vam je osmeha, pipanja po stomaku, pitanja o terminu, divljanja hormona? Izbacite sve napolje (po mogućnosti između četiri zida vašeg doma).  Trudnoća jeste teška, kao i roditeljstvo. Nema dve iste mame, koje bi podjednako reagovale na datu situaciju. Ali mame su bogovski važne i zato – kukajte, ludite, psujte, plačite – i bez osećaja krivice, molim.

I tata je tu

par-se-drzi-za-ruke-imamnestodakazem.rs

 

Da, ipak niste sami napravili to malo čudo, pa tako ga sami nećete ni dočekati na ovom svetu. Sve oko trudnoće se vrti oko mama, većina knjiga je za mamu. Poneki tata stupa na dužnost po polasku u školicu za trudnice, ali ono što bih vam najtoplije savetovala je da razgovarate sa svojim partnerom, svaki dan, o svakom osećaju, strahu, radosti, do kraja. Ne isključujte ih. Oni ni sami ne znaju šta ih je snašlo kada beba dođe, treba i njih pripremiti – sada mame preuzimaju ulogu jače polovine.

Opremanje dečije sobe

trudnica-pored-kolevke-imamnestodakazem.rs

 

E, ovo je nešto što ne smete propustiti. Za neke žene je ovo možda one time opportunity. Tipa onog – ne udaješ se svaki dan, pa obuci tu belu haljinu sad ili nikad. Tako i vi – posvetite što više slobodnog vremena osmišljavanju tog malog kutka. Možda nije u pitanju soba nego samo jedan ćošak sobe ali neka bude kraljevski. Još lepše će biti ako sami budete pravili, krojili, štrikali detalje. To ja zovem dobro utrošenim vremenom, umesto čačkanja po netu i stresiranja svakih pet minuta.

A šta ako…

Odmah se zaustavite. Ozbiljno. Stop. Ne možete znati šta vas čeka. Ovo je tako jedno ludo stanje da morate ići dan za danom sa osmehom na licu. Zbog bebe, zbog sebe. Ako naidjete na neku prepreku, nemojte prvo da pitate Google, pitajate mamu, baku, odabranog pedijatra. Ne umišljajte, ne izmišljajte. Dokon um je opasno igralište. Ako imate previše slobodnog vremena, možda je vreme da prelistate stare spomenare, albume, da oživite zapostavljene hobije.

I na kraju…

Okružite se pozitivnom energijom i pozitivnim ljudima. Sledećih devet meseci će biti pravi vrtlog uzbuđenja, iscrpljenosti i nervoze dok plovite kroz svakodnevne radosti ( ili ne baš) trudnoće u isčekivanju tog dana kada ćete držati svoje malo čedo u rukama. I pišite svoju priču. Biće to lepo štivo za suze i smeh.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *