RODITELJSTVO
knjige-za-decu-imamnestodakazem.rs

Knjiga je sastavni deo mog života i ako bih išta mogla da radim ceo život to je da učim i čitam. Ljubav prema knjigama i čitanju je bila jedna od stvari koje sam htela da prenesem na svoju decu i zato se moralo početi od najranijeg doba. Evo nekih iz naše kolekcije koje su oduševile moje dečake i mene.

#1 Kratke bajke

devojcica-sa-sibicama-imamnestodakazem.rs

 

Izvor slike

Sa čitanjem smo počeli negde oko prve godinice. Shvatam da je to nekome neizvodivo jer je deci vrlo teško zadržati pažnju ali ja sam blagoslovljena prvim sinom sa kojim je sve bilo baš kako sam ja želela. Jedne od prvih knjiga, tj. priča su bile Snežna kraljica, Devojčica sa šibicama, Olovni vojnik. I baš zbog manjka pažnje treba početi sa kraćim pričama. Iako ste pomislili – pa ovo su priče za devojčice, njihov um ne vidi razliku, one ipak nose snažne pouke. Imali smo ih nekoliko iz te edicije pa smo vrteli u krug jer je hteo samo to da sluša. Sve dok nismo došli do perioda kada sam ja počinjala rečenice a on ih završavao. Znao je priče napamet. Ispobajte različite žanrove, uzmite u obzir i pesmice i osluškujte kako reaguju.

#2 Najpopularniji Diznijevi crtaći

easy-to-read-imamnestodakazem.rs

 

Izvor slike

Pažljivo biram svaku koju namenim čitanju za laku noć, kakve su slike, boje, ilustracije, prosto mora da me opčini a u isto vreme i umiri. Tako je sledeći izbor pao već na Lunju i Mazu i prijatelje, ali na engleskom jeziku. Da , da, znam – mama, preterala si, ali morate znati da deca u dobu do 5 godine usvajaju strani jezik kao da piju vodu. Njima nije bitno šta pričate, već da pričate. Iznenadićete se kada počnu da povezuju slike sa onim šta čitate. Naravno, u ovom slučaju sam izvodila pravu malu predstavu kako bih mu dočarala svaku situaciju, ali to je bilo još lepše uz njegove osmehe, aplauz i iznenadjujuće izraze lica. I danas posle 5 godina seća se svakog dela.

#3 Vidovite priče – Ljubivoje Ršumović

vidovite_price-ljubivoje_rsumovic-imamnestodakazem.rs

 

Izvor slike

Nijedna kuća, ma nijedno detinjstvo, odrastanje, čitanje, ne sme da prodje bez Ljubivoja. Sećam se njegove posete našoj osnovnoj školi pre okruglo 25 godina. I dan danas čuvam tu knjigu sa posvetom. Mislim da ovde ne trebaju reči, samo širok osmeh. To kako čika Ljuba piše svi znamo, a samo deca razumeju. Pokreće njihove vijuge i tera ih da zarone u svet mašte. Sve ostalo nestaje. Obožavam ga.

#4 Knjiga za Marka – Svetlana Velmar-Janković

knjiga-za-marka-imamnestodakazem.rs

 

Sad kada su već malo poodrasli želela sam da polako uvedem neke priče vezane za našu istoriju, jer je period od 7 do 12 godine rezervisan za učenje o dobru i zlu, o patriotizmu, o moralu. Nama je bitno da ih naučimo sve što možemo o njihovom poreklu a iz iskustva znam da neće mnogo o tome naučiti u školi a još manje u društvu. Knjiga za Marka  je došla u naše ruke kao poklon za rodjendan. Na jedan divan, dečiji način je opisano detinjstvo srpskih vladara, ne tako različito od našeg, a opet miljama daleko od detinjstava naše dece. Posle svake od priča bilo je toliko pitanja ali i životnih pouka koje svakako treba uključiti u vaspitanje. Najtoplija preporuka.

#5 Pesak i zvezde – Dušan Pejčić

pesak-i-zvezde-imamnestodakazem.rs

 

U nazivu stoji i priče za oštrenje uma, ali vrlo je lako štivo, pa čak i za laku noć. Knjiga se sastoji od priča o prirodi i svetu koji nas okružuje. Svaka počinje zagonetkom i dosta se toga nauči. Znate kako kažu – kada čovek zna najviše o dinosaurusima – pa jedan od odgovora je kada ima četvorogišnjaka u kući. Pa tako smo i mi uz naše dečake dosta toga naučili i saznali.

#6 Aleksandar Makedonski – Džejn Bingam

aleksandar_makedonski-dzejn_bingam-imamnestodakazem.rs

 

Izvor slike

Da mi je neko predložio da čitam deci o grčkom vladaru, eto tako malo, ne bih ga poslušala, ali opet oduševljena jezikom i ilustracijama. Život i osvajanja Aleksandra Makedonskog opisana na tako jedan zanimljiv način da će vam se činiti da su junaci tu pred vama. Mama je opet nešto naučila, a tata se podsetio.

#7 Enciklopedije za decu – Larousse i Diznijeve

delfi_moj_atlas_lepota_sveta-imamnestodakazem.rs

 

Izvor slike

Iako u vidu enciklopedije, nisu nimalo dosadne. Moja deca ih obozavaju. O ilustracijama da ne pričam. Koliko smo vremena potrošili na svaku mislim da su do danas postali prave male hodajuće enciklopedije. Ponosna na starijeg sina koji u školi razvaljuje svet oko nas. Ok, pored štiva i sam boravak u prirodi je dosta doprineo tome da se on tu oseća kao svoj na svome.

Ovako je započeo njihov čitalački staž, ali pred polazak u školu došlo je vreme i da stariji sin malo sam čita nešto što njemu odgovara, dovoljno zanimljivo i lako. Uz preporuku jedne vaspitačice uzela sam mu Da pukneš od smeha, u izdanju Kreativnog centra, zbirka viceva, nije je ispuštao iz ruke. Zatim je usledio komplet knjiga Džeronimo Stilton, takodje uz preporuku. Svaka od njih ima uvod, zaplet, vrhunac i epilog kao i svaki pravi roman, ali opet savršeno prilagodjeno deci.

Eto, sada imate već pravu malu biblioteku i dosta izbora za dnevne i večernje seanse. Šaljite mi vaše predloge. Uvek prihvatam savet za knjigu, tu nema greške.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *