RODITELJSTVO
adaptacija-na-vrtic-imamnestodakazem.rs

Septembar je. Od najranijeg detinjstva vežu nas ne tako lepe uspomene na ovaj mesec. Pored najsetnijeg godišnjeg doba još nam sledi i polazak u školu, ali i ono najbolnije  – odvajanje od dečaka i devojčica koji su do juče bili bebice. Polazak u vrtić u najranijem dobu je danas neophodnost, što za samohrane roditelje, što za roditelje kojima su potrebne dve plate da bi obezbedili svojoj porodici sve neophodno. Ali, dragi roditelji, ne tugujte, polazak u vrtić je i jedna od najboljih stvari koja je mogla da se desi, jer je to mesto savršeno za početak učenja, odrastanja i osamostaljivanja koje nam je svima upisano u genetski kod.

Prednosti vrtića

dete-u-igri-imamnestodakazem.rs

 

Disciplina i obrazovne aktivnosti

Obrazovne aktivnosti kojima će deca biti izložena iz dana u dan pružiće im priliku da nauče nove stvari, da se socijalizuju kao i da razviju maštu. Iako nisu svesni šta se dešava oko njih, deca od jedne do tri godine vrlo lako upijaju svet oko sebe, te se vrlo lako prilagode novim stvarima. Takodje, disciplina i satnica u vrtićima ih priprema za buduću organizaciju u životu.

Prilike za socijalizaciju

Socijalizacija igra važnu ulogu u detinjem razvitku i životu uopšte. Kada deca imaju kontakt sa drugom decom, koja nisu deo porodice, uče da sklapaju prijateljstva pa im raste i samopouzdanje kao i snalažljivost. U vrtiću takodje postoje različite situacije u kojima će dete imati priliku da odreaguje na ponašanje druge dece. Kada kažem situacije, mislim na igru u dvorištu, šetnje, posete drugim grupama, reagovanje na muzičke instrumente, ali ono što se  makar u našem vrtiću ispostavilo kao najprirodniji izvor motivacije i napretka u svakom smislu jeste prisustvo starije dece i interakcija sa njima.

deca-imamnestodakazem.rs

Napredak u učenju

Za decu koja se ranije uključe u obrazovni sistem se vezuje mišljenje da imaju više samopouzdanja, kao i da su više radoznala. Čak se spominje i da jednog dana kada postanu studenti lakše se prilagode novoj školi i okruženju. Takodje se prijavljuju za više vannastavnih aktivnosti. Sve u svemu, činjenica da ste poslali dete u vrtić znači da ste uložili u njihovo mentalno, fizičko i emotivno zdravlje.

Upoznavanje sa drugim odraslim osobama

Priznajte, pa kada bi vaše malo dete skrenulo pogled od vas ili ušlo u razgovor sa drugom odraslom osobom da ste vi u istoj prostoiji? Nikad. To što ima priliku da komunicira da drugom odraslom osobom stvara u njemu osećaj da postoji još ljudi koji mogu da mu pruže sigurnost, stvore osećaj poverenja, upoznaju još jednu osobu koja ima autoritet. Budite sigurni  da su vaša  deca sa profesionalcima i da im neće nedostajati osmeha, poljubaca i zagrljaja. To je odrastanje.

Mane vrtića

Novac

Kako je porasla potreba za odlaskom dece u vrtić, stvorila se i prilika za rast konkurencije. Pa tako pored državnih vrtića u kojima je skoro nemoguće dobiti mesto, roditelji često moraju da izdvoje i znatnu svotu na mesečnom nivou za privatne vrtiće. Iako su državni znatno povoljniji, svesni smo i njihove nefleksibilnosti, koja varira od mesta do mesta. Isto tako varira i cena privatnih vrtića od mesta do mesta. Ako pak znate da vaše dete mora u vrtić, stavite novac na stranu i gledajte makar da li će tamo biti sretno, da li zaista imaju odlično okruženje za rast i razvoj, da li vam je u blizini, pa da makar na tom delu uštedite. Ima tu mnogo za i protiv i zašto zato. Na vama je.

Nekontrolisana atmosfera i emocije

Malo pre sam spomenula da u vrtićima postoji red, u smislu zna se kad koja aktivnost sledi i šta se očekuje od dece da rade, ali dosta dece ima problem u početku da se prilagodi tom rasporedu te izbijaju svakakve emocije na površinu. To se dešava u toj meri da ne možete da prepoznate sopstveno dete kada dodje kući. Sve su to normalne i uobičajene situacije na koje su vaspitači navikli i kao što sam rekla profesionalci su pa će znati i kako da umire vaše dete i pruže mu novu priliku. Zagovornik sam teorije ako ti dete plače, pusti ga da se isplače, oni se prosto tako bore sa svim što im se dešava.

devojcica-place-imamnestodakazem.rs

Potrebe deteta

Svaki roditelj zna da je njegovo dete posebno i pitaće se kako će vaspitač uspeti da mu udovolji i da ne bude zapostavljeno. U našim vrtićima ima dosta dece na jednog vaspitača, ali i nije cilj da dete ima nekog za sebe, nego da napravi jedan korak napred i postane samostalniji. Postoje mnoga zakonska pravila koja ograničavaju i vrtiće i vaspitače u njihovoj kreativnosti i slobodi, te stoga treba biti tolerantan. Dosta vrtića je i koncipirano na poprilično isti način te nemate mnogo mogućnosti za razmatranje.

Svetlo na kraju tunela

Toliko sam srećna da sam u periodu kada je moje mladje dete trebalo da krene u vrtić, otkrila jedan zasnovan po principima Montesori obrazovanja. Da biste se više uputili dovoljno je da pročitate knjigu Upijajući um, Marije Montesori, i poželite tako nešto za svoje dete. Ali ovo zahteva potpuno novi članak posvećen samo njima. I kao što vidite ipak je više prednosti nego mana, zato ne očajavajte, učinili ste najbolju stvar za vaše dete. Sjajna si mama i sjajan si tata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *