RODITELJSTVO
devojcica_pise-imamnestodakazem.rs

Sve je više roditelja koji ne žele da nameću pravila svojoj deci misleći da ih na taj način sputavaju. Kažu- lakše im je. Kako može biti lakše udovoljavati svim zahtevima i prohtevima dečice koja žele sve i ne žele ništa. Kako može biti lakše davati ručak nekoliko puta, po malo, umesto da se zna kad se ruča, svi sednu za sto i jede se. Kroz ovaj jednostavan običaj- porodični ručak- detetu se uvode jasne i korisne navike- pravi način ishrane, zbližavanje sa članovima porodice, uči se kulturi za stolom.

,,Ali on/ona je još mali/mala, šta ona zna.“ Svi mi koji smo roditelji videli smo da deca mnogo znaju već od rođenja. Tako se rađamo, da se snalazimo, da preživljavamo, samo se u različitim dobima koristimo različitim sredstvima.

Odgojićete mnogo srećnije i stabilniije dete ukoliko mu uvedete neka jednostavna pravila kojih se i sami pridržavate u toku dana, uglavnom nesvesno. Kada ustane treba da obavi jutarnju higijenu- umije se, opere zube. Kada se malo razbudi sledi doručak. Kada  lepo doručkuje dete nakupi dovoljno energije da se lepo i poigra. Pravo je vreme za sportske aktivnosti i malo razmrdavanja. Zatim, kažu da mala deca treba da odmaraju u toku dana, i stvarno je tako ako želimo da izbegnemo napade besa baš kad smo u prodavnici, kupovini ili čekamo u redu u pošti. Iako ona vrlo često odbijaju da odu na spavanje, iskoristite moći odraslih, i oni su posle samo par minuta u svetu snova.

devojcica_se_igra-imamnestodakazem.rs

 

Posle dremke sledi porodični ručak gde svako spomene neke dobre trenutke od tog dana, nešto najzanimiljive što se desilo, i sa osmehom svi napuštaju sto i mogu da se isplaniraju neke večernje aktivnosti.

A dete će onda posle ovako lepo provedenog dana lepše i uveče zaspati, i to u neko normalno doba, a ne u ponoć.

Ako se ne slede neka od ovih pravila, vi nikad ne možete da predvidite reakcije vašeg deteta, pa ste nervozni i vi i dete i samo se potpaljuje vatra. DECA VOLE PRAVILA.

Kako u porodičnom životu tako i u školi, deca vole kada im lepo objasnite šta da rade, kako treba to da urade, čime da se vode, koji je cilj tog rada. I dobićete odlične rezultate. Ako i u jednom jedinom trenutku vide da ste nespremni za čas, neorganizovani, ako ne vide svrhu rada, iskoristiće taj trenutak i sve pada u vodu. I stvara se negativna atmosfera, rađaju se neke averzije prema vama i vašem radu.

Danas sam imala priliku da još jednom uživam u razgovoru sa decom željnom znanja. Pomogla sam im u grupnom radu, projektu. Sami su dolazili do zaključaka. Neke stvari kada se izgovore naglas tek onda dobijaju smisao. Podsticala sam ih da se međusobno pomažu, da razgovaraju, da kritikuju i uživali su, a i ja. Dok je druga grupa bez pomoći, bez jasne podele uloga, u vrtlogu informacija, uputstava pokušavala da izvrši zadatak, ali bez uspeha naravno. I na kraju su se i posvađali.

Obožavam decu. Toliko možemo od njih da naučimo. Oni su kao naše ogledalo. Kroz njih kao da možemo da vidimo našu prošlost. I eto još jedne moći – promeniti sadašnjost uviđanjem grešaka. Možemo da ih usmerimo na pravi put. Možemo, a kada tako i bude, o…, ma nema veće sreće i zadovoljstva.

Živela naša deca.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *