RODITELJSTVO
mama_drzi_bebu-imamnestodakazem.rs

Još jedna važna lekcija naučena- nikad, ali nikad ne podcenjuj majku bolesnog deteta. Mislite da znate kako joj je? Mislite da biste bolje? Ne,ne.
Dečak i ja se družimo već nekoliko meseci. Moj zadatak i zadatak svih mojih kolega je bio da nas on prvo prihvati. A znaćemo da nas je prihvatio kada počne da razgovara sa nama. Svi smo gledali sa cinizmom na novonastalu situaciju. Nikad do sad niko od nas nije morao na ovakav način da se prilagođava i mislim da smo se plašili nepoznatog. Nismo odobravali njegovo prisustvo u našoj školi. Smatrali smo da pripada negde gde će primiti stručnu pomoć i biti među sebi sličnima.

Posle prvog razgovora sa majkom nikom nije bilo jasno po čemu je dečak drugačiji od ostale dece, koja je njegova dijagnoza, koji je naš konačan cilj. S jedne strane ona tvrdi da je on sasvim u redu, da može sve samo na malo teži način, da on hoće sve. Ali,…ali… o čemu mi ovde pričamo. Da li nam majka govori istinu, celu istinu? On je pred pubertetom, a ne sme sam da ide u školu, ne zna koji je dan, ne zna kad mu je rođendan, ne zna da gleda na sat, potpuno je izgubljen u vremenu i prostoru, bukvalno. E, sad se zamislite u takvoj situaciji. Sad bih ja trebala da ga učim engleski.
Elem, posle nekoliko meseci opet se sastajemo da bismo saopštili majci da je ova godina za njega izgubljena, da nije bilo nikakvog napretka, da je on stagnirao, šta više postao je agresivan. Ona je sve to prihvatila i ispričala svoju priču. Od njegovog rođenja do danas. Niko u međuvremenu nije ništa govorio, slušali smo je. Pogledali smo se i rekli- dobro i smislili plan za bolju budućnost.

Majka je dala sve od sebe za dobrobit svog deteta, ali ona nije čudotvorac. Išla je gde je trebala da ide, radila šta su joj rekli, ali i posle toliko godina lekari joj još nisu rekli šta je sa njenim sinom ( a mi smo mislili da zna a da nam prećutkuje, da to ne prihvata, pa da neće ni da izgovori). Te stoga ne može ni da mu pomogne na pravi način. Ne znam kako joj je, ne mogu ni da zamislim. Želim im sve najbolje, a svima nama samo zdravlja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *