ONLINE SVET
kako-do-savrsene-radne-biografije-imamnestodakazem.rs

Posle milion tekstova o tome šta treba da sadrži jedna radna biografija kako bi bila primećena i pukog nabrajanja, stigli ste i do teksta koji će vam pomoći kako da ta bezvredna nabrajanja pretočite u praksu.

Pisanje radne biografije zaista treba da bude ciljano, sveobuhvatno i nikako na brzinu. Zalažem se za to da svaku radnu biografiju treba prilagoditi poziciji za koju aplicirate. Da, da. Nemaš jednu biografiju pa je šalješ u nedogled. Izuči firmu, njihovu istoriju, čime se hvale i razmisli kako ti svojim već ostvarenim uspehom ili veštinama možeš tome da doprineseš i TO stavi u prvih nekoliko redova biografije.

Kratak pregled biografije

Jasno vam je da se radne biografije već dugo ne pišu u Word-u. PDF dokument dopušta mnogo više mašte ali i profesionalnosti.

Prvi korak, odnosno prvi deo sadržaja vaše biografije jeste sažetak, rezime ili kratak pregled vašeg dosadašnjeg uspeha-prikazuje vaše veštine, godine radnog iskustva, najbolja dostignuća i sertifikate. Tu sumirate vašu stručnost. Obično je dugačak oko 2-3 rečenice i treba da ga prilagodite poziciji za koju aplicirate.

Bez toga – niko neće pročitati vašu prijavu! Zato ćemo se u ovom tekstu fokusirati baš na taj deo.

Poslodavci u proseku prime oko 250 prijava. Vi morate sebe da učinite vidljivim. A ovo je pravi način.

Kako – pitate se.

Prikažite svoje skrivene dragulje, nakitite ih brojkama i zasijaćete jače od krune kraljice Elizabete. Jer uvek mislite na to kako većina drugih to neće učiniti. 

Ovaj deo treba da odgovori na klasično pitanje na intervjuu – recite nam nešto o sebi. Kratko i jasno.

radna-povrsina-imamnestodakazem.rs

Evo dva primera. Oba ciljaju poziciju na kojoj treba smanjiti troškove i na kojima se zahteva poznavanje određenih programa.

Odličan primer:

Strastveni šef projekta TEST sa više od 10 godina iskustva.Prijavljujem se sa vizijom da povećam profitabilnost za dečju bolnicu TEST. Primenom PROGRAMA, u prvih 6 meseci rada, na svim odeljenjima, troškovi su smanjeni za 32%. Skladišni otpad smanjen za 65% primenom novog SISTEMA. Stalnom usavršavam svoje znanje, fleksibilan sam i unapređujem poslovne procese.

Bam-bam-bam. To je pravi način da se predstaviš. Osoblje u kadrovskoj je upravo prolilo kafu tražeći vaše kontakt podatke.

Šta je u tome toliko sjajno?

Odgovara oglasu za posao i ima brojeve koji podržavaju njegove veštine i dostignuća.

 

U sledećem primeru nedostaju važni detalji:

Strastveni, visoko kvalifikovani, iskusni zdravstveni profesionalac. Učestvujem na  upravljanju projektima preko 10 godina i to na više projekata istovremeno u bolnici velikog obima. Odgovoran za sve zadatke TEST-a i vešt u pregovoru sa dobavljačima.

Ups. Ovo bi mogao biti bilo ko, pa i sam Ivan Bosiljčić. Ovaj sažetak čak ni ne odgovara oglasu za posao, ne pokazuje konkretna dostignuća i ne koristi metričke podatke.

 

S obzirom da je ovako bitan deo, najteže ga je i napisati, posebno ako nemaš „sastojke” za njega. Zato ga ostavite za sam kraj.

pocni-karijeru-imamnestodakazem.rs

Primeri dobre prakse

Evo nekoliko dobrih primera sažetka biografije, za neke od najtraženijih pozicija danas:

Korisnički servis:

Uvek raspoložena predstavnica korisničke službe sa iskustvom 8+ godina. Dobila sam 99% pozitivnih ocena u TEST kompaniji. Zadržavanje kupaca zbog mojih redovnih poziva bilo je 38% iznad proseka kompanije. Kroz upotrebu isprobanih veština korisničke službe i teleprodaje ciljam na povećanje procenta odanosti kupaca vašoj firmi.

Grafički dizajner:

Iskusan grafički dizajner odgovoran za svakodnevni dizajn sadržaja za srednje kompanije. Redovno sam radio na grafici, prikazima i proizvodnim materijalima. Primalac prve nagrade za TEST dizajn. Razvio sam 200+ projekata grafičkog dizajna (logotipi, brošure, reklame, infografike) koji povećavaju transakcije sa klijentima za 25%.

Marketing:

Iskusan na polju marketinga i prodaje, sa 5+ godina iskustva tokom kojih sam uticao na konstantan rast konverzije za TEST firmu. U kompaniji TEST povećao sam CTR za 30% i smanjio troškove proizvodnje za 15% strateškim izborom dobavljača.

laptop-imamnestodakazem.rs

Igra reči

I tako dalje. Nadam se da ste pohvatali neke cake. Igra reči u ovom prvom delu vaše radne biografije je od najveće važnosti, stoga je bitno da što više koristite reči koje dočaravaju neku akciju (na engleskom “action words”). Na primer, umesto pripremam upotrebite- organizujem, rukovodim; umesto vodim razgovor– ubedjujem, sklapam dogovor, zaključujem ugovore; umesto odgovoran– posvećen.

 

Sada vas već polako obliva hladan znoj, zar ne?

Pa šta da napišem kada nemam nikakvo iskustvo.

Evo rešenja, što bi rekao Zoran Radmilović.

 

Kad malo bolje razmislite, ne treba vam iskustvo da biste imali neke uspehe u životu. Bitna dostignuća mogu da dodju i od:

Uzmimo na primer prijavu za mesto gradjevinskog radnika:

Posvećen i vredan građevinski radnik, u potrazi za pozicijom na kojoj može da doprinese svojom brzinom i visoko kvalitetnim radom. Radio sam za TEST firmu kao operater, kao pomoćni radnik na izgradnji parkinga i honorarno za nekoliko gradjevinskih firmi. Pet puta preporučen od strane menadžmenta zbog izražene radne etike.

 

Ovo je bi odličan primer, a ko bi želeo da zaposli osobu iz sledeće prijave:

Fizički sposoban radnik koji traži posao u građevinarstvu. Još nemam direktnog iskustva u građevinarstvu, ali nadam se da ću se obučiti za posao.

Zaključak

Shvatili ste dakle da ne smete da lažete u svojim prijavama, ma koliko strastveno želite tu poziciju. Istina se uvek otkrije. A nikada ne znate, možda poslodavac baš traži nekog bez iskustva. Iz prve ruke mogu da vam potvrdim da se ovo danas sve češće sreće. U jednom trenutku sam se i piatala – otkud to- došla sam do zaključka da su mreže danas prepune „stručnjaka” i onda ih poslodavci angažuju pa posle imaju šta i da vide. Ponekad se zaista isplati da izdvojiš vreme i obučiš radnika po svojim prohtevima.

 

Ako izguglate, možete pronaći dosta alata za kreiranje profesionalnih biografija, vrlo verovatno i sa nekim već unapred uradjenim primerima, ali podsećam vas – svaku biografiju prilagodite poziciji za koju aplicirate. Ako niste vešti sa rečima, znate gde me možete pronaći – obožavam igranje rečima 🙂

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *