LEPOTA I ZDRAVLJE
srecna_zena-imamnestodakazem.rs

U ovom vremenu u kojem živimo, turobnom, sivom, gde svako čeka da komšiji crkne krava, gde se svi razumeju u sve, i gde niko nema lepe reči za prosvetare. A kao da svako od tih pametnjakovića ne zna da nisu učitelji i nastavnici ti koji kroje obrazovni sistem. Voljno ili nevoljno sporovodimo ono što nam se servira i svako na svoj način pokušava da zadrži štih vremena u kojem se i sam školovao i da spase što se spasiti može. Malo ljudi koji nemaju veze sa ovim poslom zaista mogu i da razumeju tu ljubav. Ljubav prema podučavanju, prema predmetu koji predaješ, prema deci i prema njihovom sazrevanju. Taj osećaj, kada te tridesetoro dece gleda, sluša, poštuje kao jedan je u korenu reči neprocenjivo.

Mene je ovih dana usrećilo mnogo malih stvari. U petak je grupa učenika htela posle šestog časa, u šest sati popodne da se još malo zadrži da završe zadatak. ,,Nastavnice, jel možemo još par minuta posle zvona da ostanemo? Stvarno bi  hteli ovo da završimo.“ Muzika za moje uši. Ovo se ne čuje često, ali kad čujete znate da ste uspešno održali čas i da se trud oko spremanja istog i žrtvovanja vremena sa rođenom decom isplatio.
Juče su me usrećili zraci sunca koji su se probili kroz kišne oblake i u daljini osvetlili i pokazali put na posebno mesto na zemlji. Zar vam taj prizor ne izvuče osmeh svaki, ali baš svaki put?

Pre par dana jedna učenica petog razreda mi je rekla ,,koliko god da sam tužna ili nervozna radujem se vašem času jer znam da ću se od srca nasmejati i da će sva tuga od ranije nestati“. Šta reći na takvu izjavu? Mnogo ,,prvih“izjava mi se desilo ove godine i mislim da toj divnoj deci ne mogu ni približno da objasnim koliko su me usrećili kao nastavnicu. Ta devojčica nije baš nešto uspešna u učenju engleskog jezika, ali drago mi je da uživa na mojim časovima, jer pored znanja želim da im prenesem i ljubav koju osećam prema ovom poslu i prema mom predmetu.

plavo_nebo-imamnestodakazem.rs
I za kraj. Svakodnevno mi na licu osmeh izvuku ludosti i smicalice moja dva dečaka. Imam na čemu da budem zahvalna.

Probajte na kraju dana da se setite šta vam je sve izvuklo osmeh, shvatićete da su u pitanju sitnice. Ulepšale su vam dan, poigrale se sa emocijama, ubrzale rad srca. Neka ih bude što više u narednim danima.

stene_nemacki_ovcar-imamnestodakazem.rs

 

..a i  oni mogu da vam izvuku osmeh…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *