ONLINE SVET
rad-na-laptopu-imamnestodakazem.rs

Razumem u potpunosti ako se plašite da uplovite u frilens vode – em nesigurnost, em velika konkurencija, em mislite pa kako ću ja to – nesam čkolovala 🙂 Ako malo bolje pogledate, ma šta pričam – dovoljan je jedan brzi sken neke od društvenih mreža i videćete da smo okruženi sve samim stručnjacima. Da li ste se ikada zapitali otkud sad to? U periodu od nekih 4,5 godina izrodiše se eksperti za kojekakva polja, a da čak ne postoji ni približan smer na fakultetu. Jednostavno, dragi moji – ko prvi, njemu devojka.

Pre nekih godinu i po dana sam objavila tekst o svom putu od državne do frilens plate. Ako još niste pročitali onda brzo brzo, da biste mogli da ispratite priču.

Vi jeste fenomenalni

Dakle, krenućemo od toga da je svako od nas fenomenalan zbog različitih momenata koje nosi u glavi ,u duši, u rukama. Zaista je tako. Ono što prethodno spomenuti stručnjaci rade jeste da hvale sami sebe, prodaju sami sebe. Ponekad je ta hvala malo i preterana, ali samo da bi privukli pažnju u startu. Znamo i sami da su u laži kratke noge, te bi se svako neiskustvo brzo otkrilo. Oni su eto fenomenalni u manipulisanju, prodaji magle, na primer.

Ono što mnogo od vas fenomenalnih osoba ne radi jeste da ne ceni sebe dovoljno, ne veruje sebi dovoljno i na kraju, bre, ne prodajete se dovoljno. Pitanja kao što su – odakle da počnem, pa kako oni to, lako je njima kad imaju nekog da ih vodi, itd. – tako više ne može. Krenućete sada, odmah. Pročitaćete svoj prvi tekst, tutorial – on će vas odvesti do sledećeg –  i tako svakih pola sata, svaki početak dana, uz kaficu.

dream-job-imamnestodakazem.rs

Otkrićete svoju ljubav

Ono što ćete sledeće otkriti jeste da ste neke stvari već znali, možda niste mogli da povežete kockice, ali sada možete i to. Otkrićete sami oblast koja vas najviše zanima, u kojoj biste mogli da briljirate, jer – bože moj- pa JA to radim celog života –  gde sam do sada gledala.

Vrlo je moguće da će vam se dopasti posao grafičkog dizajnera ili ilustratora, ali ako nemate oko za boje, nemate talenta da crtate ni običnom olovkom, verujte neće vam ni ovo ići.

Ono što morate da uradite jeste da sednete sami sa sobom ili još bolje sa osobom koja vas najbolje poznaje i da sastavite spisak onoga u čemu ste fenomenalni. Obavezno na stranu stavite ono čime se sada bavite, jer je to verovatno posao sa kojeg želite da odete, da date otkaz, da ga više nikad ne vidite. Tačka. Razmislite šta radite sa ljubavlju, sa žarom. Tako strastveno da ništa ne može da vam poremeti koncentraciju. (Za mene je to pisanje.)

Unapredite svoje veštine

Sada kada ste otkrili u čemu ste fenomenalni, razmislite o veštinama koje posedujete. Imate li neki dokument koji to potvrdjuje? Možemo li malo da ga nakitimo? Šta još možete da uradite da unapredite postojeće znanje i veštine? Idemo – Google search.

Sledeći korak – praksa

Proći će nekoliko nedelja možda i meseci dok ne shvatite koliko ste napredovali i da je vreme da ponešto od veština i testirate. Jedna od opcija je da uradite par besplatnih angažmana, bilo za prijatelje ili ono što sam ja radila – kada sam se prijavljivala da pišem za blogove nekih sajtova ponudila sam da uradim jedan tekst pro bono kako bi videli stil mog pisanja, način mog razmišljanja i na kraju da li bi mogli da ostvarimo neku dugotrajniju saradnju.

nestrpljenje-imamnestodakazem.rs

Sada stupa na scenu prodaja

E sada dolazimo do najbitnije stavke – prodaja svojih veština. Nadovezaću se na prethodno rečeno – kada sam nudila pro bono materijal, potrudila sam se da analiziram sve na sajtu, i što mi se svidja i što mi se ne svidja, za ovo što mi se ne svidja nudila sam argumentovana rešenja, i onda sve to lepo upakujem u jedan pro bono dokument – neka vide sa kim imaju posla.

Na ovaj način sam oduvala par poslodavaca – and I ain’t no expert, specialist or whatever they call themselves.  Ja sam samo neko ko mnoooogo voli da uči i radi ono što voli.

Jedan od prvih meseci pisanja mi je doneo platu od 17 hiljada dinara, ljudi moji, ja sam skakala do neba. To je bilo samo mojih 17 hiljada. Sama sam se izborila za njih, sama našla klijente, sama sve smislila i organizovala i shvatila baby, we can do this.

Zaključak

Iako sam na svom putu bila uglavnom sama, zahvalna sam na tome, jer sam otkrila mesta, fore i fazone koje drugi nisu ili bar neće da pričaju o tome. Da li ste znali da postoji sjajna platforma za frilensere, a da nije Upwork? E pa ja znam i u sledećem tekstu vas vodim tamo. Preporučujem je svim svojim prijateljima jer zaista postoji šansa, pa makar i za prvi intervju ili pro bono materijal. A meni ponude za posao stižu i danas iako sam već dosta neaktivna.

 

E tako, ovo je bilo čisto malo da vas prodrmam i ulijem malo samopouzdanja. Nastavljaćemo redovno sa konkretnim i korisnim tekstovima. Detaljnije ću vam opisati i čime se ja bavim i za to naravno ne postoji smer na fakultetu, ali polako i sigurno kod mene možete da dobijete preporuku makar ako ne diplomu 🙂

U skladu sa vašim veštinama ponudiću vam spisak poslova kojima biste mogli da se bavite online. Zajedno ćemo otkrivati tajne interneta i rušiti virtuelne zidove.

Do čitanja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *