RODITELJSTVO
zabavite-decu-dok-obavljate-poslove-imamnestodakazem.rs

Kako bih opravdala ovaj logo na sajtu i svoju ulogu multitasking mame, žene, kraljice, red je otkriti i par trikova o tome kako postići sve po kući sa malom decom. Moji dečaci su već dosta i porasli pa ne moram više da smišljam strategije ali verujem da će nekoj mami koristiti par ideja. Svoje dečake sam sama odgajala, pri tom mislim na to da su bake retko svraćale, tata na poslu, nigde tetke u blizini. Kao i danas tako i u tim prvim izazovima dosta sam mogla da se oslonim na komšiluk, bilo da su druge mame u pitanju ili starije gospodje koje čeznu za malo dečije pažnje. Stoga, negujte odnose sa komšilukom, cenite, poštujte i držite uz sebe osobe vredne pažnje.

A sad da krenemo sa predlozima, ali samo da napomenem da su primenjljivi kod dece koja već sede, znači tu negde oko sedam – osam meseci recimo. Počinjem od kuhinje kao najčešćeg bojnog polja.

kako-skuvati-rucak-i-zabaviti-dete-imamnestodakazem.rs

Kako skuvati ručak i zabaviti dete?

I dok su mojim prijateljicama mame dostavljale ručak na kućnu adresu, a u meni rasla zavist, morala sam nekako da se organizujem i naravno nahranim svoju porodicu. Kao početničku grešku koju većina roditelja pravi jeste da se dete tera iz kuhinje kako se ne bi opeklo, prosulo nešto, čitaj -smetalo. Deca vole da imitiraju rad odraslih i neće vam uništiti kuhinju ako nešto malo i prospu, premeste. Koliko uživaju i smejulje se dok to rade je neprocenjivo. Stoga, da biste sve lepo lagano pripremile za ručak i pustile ga da se krčka, potrebno je izdvojiti jednu, samo jednu ladicu, koja je najniža u kuhinji, a po mogućnosti i najdublja. U nju stavite sve plastične šerpice, tanjiriće, čaše, drvene varjače, ako imate i neko metalno posuđe (šolju, tanjirić) kojim ne bi mogli da se povrede, poželjno je i to zbog zvukova.

Spremite se na to da će svi ti delovi završiti van ladice, ali to će potrajati taman toliko da sve pripremite. Ono što je još bitnije jeste da dete neće slušati – ne, nemoj to, pusti to, to kakano. Posmatrajte njihovo ozareno lice kada im po prvi put dozvolite da otvore ladicu i uzmu sve što im ona pruža.

kako-usisati-i-zabaviti-dete-imamnestodakazem.rs

Izvor slike

Kako usisati i zabaviti dete?

Koliko god da je vama usisavanje gubljenje vremena, mrsko i dosadno, pa vi ni ne znate koliko se deca tome raduju. Da li ste kao mali išli za mamom, tj. za usisivačem i grejali se na onom toplom vazduhu koji izlazi iz njega, zajedno sa još malo prašine? Hahahaha, jeste, zar ne? Eto, to vam jedna mogućnost.

Druga opcija kod usisavanja vam je da pozovete dete da vam pomogne. Biće to jedno sporo usisavanje, koje se možda ni ne završi, ali svakako će biti zabavno. Možete i potpuno da prepustite palicu detetu, pa da ga onda usmeravate, dozivate, i pokažete kako čarobno nestaje zagubljena igračkica iz kinder jajeta.

Posle možda i shvatite koliko nije ni bitno da se sve lepo usisa, nego da vi provedete što kvalitetnije vreme sa detetom. Sve ostalo može da čeka.

kako-resiti-ves-i-zabaviti-dete-imamnestodakazem.rs

Kako se rešiti veša i zabaviti dete?

Ok, sad smo na opasnoj teritoriji, da ne kažem na neprijateljskoj. Zašto? Zato što dete ovde baš i ne može da učestvuje, ali hajde da vidimo šta nam je činiti.

Pranje veša

Čekirano – mašina će da obavi glavni deo posla, a vi zajedno sa detetom možete ubacivati prljav veš u bubanj. Ne bih smela baš da vam preporučim da zajedno sa njihovim prstićima i uključite istu, jer bi moglo dete posle samo da se poigra kada vi ne vidite, ali ako redovno isključite mašinu iz struje svaki put po završetku rada i to je još jedna ideja. Zapamtite, deca vole da imitiraju naše radnje. Tako uče, tako se osamostaljuju, a to je i smisao naše uloge roditelja.

Širenje veša

Čekirano – mali pomoćnik bi mogao da vam dodaje veš iz mašine dok vi širite, pa mu se svaki put zahvalite, poljubite ih. Biće tog veša svuda širom, da se razumemo, ali bitno je da dete učestvuje. Ako ste pak jedna od srećnica koja ima mašinu za sušenje veša, onda vam predstoji ista radnja kao i kod ubacivanja veša u mašinu za pranje.

Peglanje veša

E sad, dolazimo do peglanja veša (ako nemate mašinu za sušenje), tu želite da dete bude što dalje, ali besmisleno je trošiti vreme dok dete spava na peglanje, umesto da i vi odmorite. Pre svega, moraš da znaš, da taj veš neće pobeći, te svaki dan možeš po malo da peglaš, evo kako sam ja to radila. Uhvatim vreme pred spavanje, stavim ga u kolica koja su se uvek vukla po stanu, i dok peglam na dasci, jednom nogom gurkam kolica napred nazad i pevušim, on me gleda i smejulji se, baci pogled na paru iz pegle ponekad, ponekad malo na igračkicu koja visi na kolicima, ponekad malo i negoduje, jer se otima tom predivnom stanju sna, pa tu onda malo uskače u pomoć duda i eto ga. Prođe nekad pola sata, nekad sat i već se gomila opeglanog veša stvori tik pored vas. Posle možete zajedno da pređete u krevet, na mažanje i spavanjac.

Slaganje veša

Čekirano-(ukoliko imate mašinu za sušenje). Ako je do sad niste nabavili, drage moje, izmislite bilo koji razlog, povod. Ova mašina je meni spasila dane, živce, da ne kažem brak. Veš iz nje izlazi mekan, mirisan, suv i 80% ispeglan, a preostalih 20% će se ispeglati u ormaru. Zadatak koji možete deci da date je slaganje peškirića, krpica, ili čarapa. Traženje para čarapama je kod nas igra bez granica. Pored tri momka u kući, treninga, prljanja, ja mogu samo čarape u jednoj turi da perem.

 

Za sad toliko, drage moje, nadam se da ste se nasmejale ali i inspirisale kako da u isto vreme budete žena, majka, kraljica, jer to i jeste. Znajte da kućni poslovi uvek mogu i da sačekaju, svaki dan su tu, čekaju iza svakog ćoška. Bitno je da se potrudimo da to vreme bude zabavno a u tom i lakše, kako za vas tako i za vaše dete. Do sledećeg članka…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *