LEPOTA I ZDRAVLJE
bolesno-dete-imamnestodakazem.rs

Zima je. Iako ne deluje tako. Svima bi nam godio beli pokrivač umesto jesenjeg sivila, ali naviknućemo se i na to. Na sve se živ čovek navikne. I koliko god da nam prijaju visoke temperature za ovo doba godine, svesni smo nuspojava koje sa njom dolaze. Jasno je o čemu pričam – sve one bakterijice i virusčići koji sada uživaju i haraju.

Ovu priču posvećujem jednoj takvoj bakterijici – Hemofilus influenca (Haemophilus Influenzae) – koja je mojoj deci podarila laringitis i poprilično uništila rane godine roditeljstva. Takođe, ovu priču posvećujem i svim roditeljima koji se pate, traže odgovore a nigde ih nema.

Početak

Do 2010. godine nisam nikada čula za ovu bolest. Niko u mojoj okolini to nije spominjao. Te godine naš sin je napunio dve godine. Legao zdrav i samo u toku noći počeo vrlo skičavo da diše i kašlje, on se u stvari borio za vazduh. Podigli smo ga, dali malo vode, ali meni i dalje nije bilo jasno šta se dešava. Dok je muž pokušavao da ga umiri, ponovo uspava, ja sam se već spremila za odlazak na hitnu. Kada smo izašli napolje,naravno da je počinjala mećava, i dok smo stigli do hitne on kao da se smirio. Tu sam počela da sumnjam u svoju procenu situacije. Međutim, ušli smo u ambulantu i opet kreće borba za vazduh. Kucamo na vrata, tražimo „zaposlene” lekare, nigde nikog. Odjednom izlazi jedan iza nekog ćoška i dok ja pokušavam da objasnim situaciju, on vrlo ležerno reče – vaše dete ima laringitis i opet nestade. Muž i ja smo se samo pogledali – šta reče. Dobismo mi i terapiju i odemo kući ali te noći nije bilo sna, kao ni naredne dve.

Dakle, šta je laringitis?

Lepo sutradan ukucam u Google i nadam se nekim rezultatima, konkretnim podacima, uputstvima, ali nije sve tako crno belo. Ono što mi je ostalo zauvek urezano u pamćenje jeste da se laringitis po pravilu javlja u toku noći – dete legne potpuno zdravo, ustane bolesno – i da se ne zna tačan uzrok. Dalje, laringitis predstavlja oticanje glasnih žica, koje zatim zatvaraju protok vazduha kroz jednjak, te što je dete mlađe, to je i opasnije. Veruje se da do reakcje dolazi usled neke alergije, ali zašto baš noću? A posle neke dve godine istraživanja, jer sam pre toga pristala da živim u neznanju i slepo verujem pedijatrima, otkrijem da moje dete ima bakteriju Hemofilus influencu u grlu i da određeni sastojci, aditivi u hrani predstavljaju okidač za njeno aktiviranje, usled čega dolazi do gušenja, u našem slučaju. Kada budete tražili podatke o laringitisu uglavnom se priča o tome kako je to virusno oboljenje, a da se ono uzrokovano bakterijom retko javlja ali i da je opasnije. Eto, mi smo bili te sreće.

beba-imamnestodakazem.rs

 

HiB vakcina

Međutim, tu priči nije kraj i želim ovoj vakcini da posvetim poseban pasus. Jer tek kada postaneš svestan svog neznanja, probudiš se i počneš da učiš. Odakle mom detetu ta bakterija u grlu? Hib vakcina se detetu do 6. meseca života da tri puta. Ova vakcina u svom sastavu sadrži oblik bakterije Hemofilus tip b. Po slobodnoj proceni, ja sam dozvolila, čitaj država me obavezala, da u moje dete ubrizgaju malo te bakterije TRI puta. Nažalost, spadamo u onu statistiku koja je po njima rekla-kazala i ne može joj se verovati. Takođe, po slobodnoj proceni, smatram da mi roditelji, nikada nećemo sa sigurnošću znati sastav tih vakcina, kao ni kompletan opis nuspojava. Jeste, reći ćete, jedno od deset ili sto dece će pokazati neke kontraindikacije, to je normalno, ali čekajte… to je moje dete.

Terapija, analize

Dok sam pristajala da živim u neznanju, sledila sam uputstva lekara. Samo da naglasim, moje dete je od druge do pete godine imalo napade gušenja usled tog laringitisa SVAKI MESEC, osim tri letnja meseca. Dakle, svakog meseca, u toku dve godine, lekari su mu prepisivali antibiotike (prvo tura slabijih, pa malo jači, pa još jači, ako ovaj slabi ne pomogne), naravno tu su i probiotici; inhalacije kortikosteroidima i jedan jedini lek koji je zaista pomagao i moram da ga imenuje, ali nažalost iz ko zna kojih razloga više se ne proizvodi – sirup, antihistaminik Avil. I tako u krug. Odlazimo kod jedne, kod druge pedijatrice, šeste, osme i sve gore od goreg. Dođosmo i do dečije bolnice gde sam doživela prvi šok i shvatila da lekari nemaju pojma šta rade i da moram da uzmem stvar u svoje ruke. U dečijoj bolnici su mi rekli – mama, vašem detetu je srce moglo da pukne od ovoliko prepisanih kortikosteroida. Tačka.

Što se tiče analiza, takođe sam uradila i platila sve što su nas slali. I to po više puta godišnje jednu te istu stvar. Sve u svemu, bilo je potrebno otkriti na čega je alergičan, jer su eozinofili iz nosa pokazivali da je sklon alergijama. Ništa konkretno nije pronađeno osim da je alergičan na… ni manje ni više nego na konjsku dlaku. Voila, mama. Šta voila? Konja video nije. Jedini konj ovde sam ja koja veruje vama.

Prekretnica

I tako se mi dve godine borimo, čini se kao da sve to jenjava, da napadi nisu toliko strašni, kad rodih ja i drugo dete, sin, malo poranio ali ništa manje jak nego brat. Posle treće doze HiB vakcine, sa njegovih tačno 6 meseci, eto nama laringitisa. Ta noć me promenila iz korena. Da ne ulazim u detalje, malo pre sam vam rekla – mala deca = velika opasnost. Bio je beba, nisam smela da eksperimentišem sa njegovim zdravljem, opet sam slušala, dok sam za starijeg tražila druga rešenja. Homeopatija ili sazrevanje ili šta god da je hvala mu, starijeg sina je sa 5 napunjenih godina izvukla. Mladji sin je sa homeopatijom krenuo sa dve godine. Kod njega je bilo vrlo teško odrediti i lek i dozu, nešto što bi delovalo danas, ne deluje sutra, jednom rečju, poseban. Naša borba se nastavlja. On danas ima 5,5 godina i još se borimo, napadi ne jenjavaju. Pronalazim alternative i mislim pozitivno, ali ne smem sad da pričam o tome. Moram još malo da testiram, imam strpljenja, pa se nadam da ću vam sledeće godine u ovo vreme reći kako već mesecima nismo imali gušenja.

 

Teško je. Teško je kada spadaš u 0,1% statistike. Shvatam i da je teško razumeti nas koji smo tako malobrojni, ali ostanite ljudi. Sva ova priča o vakcinama je iznedrila tako agresivan govor, govor mržnje, separacije, dominacije i još mnogo tih i takvih fuj utisaka. Čitajte, učite, razgovarajte, izgradite svoje mišljenje. Ova priča oko laringitisa je mnogo duža i detaljnija naravno. Tu sam za sve roditelje kojima treba savet, pomoć, rame za plakanje.

 

Povezani postovi

2 thoughts on “Laringitis i ostala čuda prirode – naša priča

  1. Ma kakvih 0,1%! Mi smo dobili laringitis odmah posle prve doze ali na sreću to vreme je bilo pri kraju moje analize vakcinacije te ga nismo više nikad vakcinisali. Verovatno zato smo i prošli mnogo bolje,jednom godišnje do 3.god. A pričali su beli mantili da traje do 7.god.

    1. Pero, hvala na čitanju i komentaru. Veoma me interesuje tvoja analiza vakcinacije i neka vaša iskustva. Ako bismo mogli da nastavimo prepisku preko mejla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *