SOUL SPEAKING
mi-smo-ksenijalci-imamnestodakazem.rs

Napomena: Originalan tekst možete pogledati ovde , ali toliko sam se pronašla u njemu da sam morala da ga prevedem, deo sam dopisala, tj. adaptirala ovom našem podneblju. Zanimljivo otkriće iako već od prošle godine.

Kao neko ko je rođen ranih osamdesetih godina prošlog veka, nikada se nisam identifikovala niti sa ‚‚generacijom X” niti sa ‚‚milenijalcima”. Nisam odrasla u vreme tehnologije kao milenijalci, ali sam bila dovoljno mlada da se prilagodim kada je došlo do ekspanzije. Sate sam provodila igrajući Tetris, ali danas ipak mogu da koristim iPhone bez da besno lupam po ekranu, žaleći za jednostavnijim vremenima.

Šta to beše ,,net“?

Moja generacija je zadnja koja je odrastala bez tehnologije. Mi smo bili prvi koji su prihvatili veze preko interneta, društvene mreže i dopisivanje porukama, u našim dvadesetim godinama.

ksenijalci-imamnestodakazem.rs

U srednjoj školi smo polagali testove uz pomoć puškica i nismo koristili mobilni sve do fakulteta – ako smo uopšte bili toliko srećni da imamo jedan. Kada smo napokon došli u posed mobilnog telefona, koristili smo ga samo u slučaju da neko umire, jer su pozivi bili izuzetno skupi.

stari-fotoaparat-imamnestodakazem.rs

Novo vreme – nove reči

Nismo znali šta je selfi. Ako bismo hteli da se uslikamo zajedno sa prijateljima ali tako da svi stanemo u kadar, morali bismo da okrenemo kameru od sebe i nadamo se najboljem, po stoti put. Ne bismo znali kako je ispala slika, da li je neko mutan ili im se vidi samo pola lica, dok ne izradimo slike, jedno dve nedelje posle. Takođe, nismo mogli da biramo između milion slika, koja nam je najbolje uhvatila profil, već ih je bilo samo 36, koliko je imala obična rolna filma.

Nismo mogli baš da biramo izvore zabave – imali smo samo televizor i video rekorder. Mi smo ti koji razumeju frazu – daj, premotaj – i gledali smo sve omiljene emisije uživo, jer DVD još nije bio dostupan. Nikada nismo propuštali epizode Prijatelja ili Beverli Hilsa, iako je to podrazumevalo rat u kući oko daljinskog upravljača.

Kada bi omiljeni bend objavio novu pesmu, čekali bismo pored radija u nadi da ćemo imati dovoljno brze prste da pritisnemo RECORD. Ništa nije bilo iritantnije nego kad napokon puste pesmu, a onda voditelji na radiju pričaju tokom prvih 20 sekundi i ustvari snimaš njih. Eh, te nervoze.

kasete-imamnestodakazem.rs

Muškarčine – now and then

Znalo se ko je lep u izlasku. Vrhunac muškog truda je bio gel u kosi. Nisu brinuli o tome da li im se slažu boje garderobe i da li imaju cicu na kapuljači jakne. Znalo se ko togu nosi, a ko cvetić u kosi… A ovi milenijalci danas, kao da su svi redom sa modne piste sišli, a i njihova dečica već. Šta bi tek oni rekli za nas ‚‚ksenijalce” kakvi smo se igrali napolju i kakvi smo išli u školu. Ne dao ti bog da si mlađe dete u porodici- ništa od kupovine nove garderobe do srednje škole.

 

Ako ste rođeni između 1977-1983. Verovatno sve vreme čitanja klimate odobravajuće glavom. Iako ovaj period obuhvata samo sedam godina, mi smo ortaci koji su odrasli između dve vrlo različite skupine ljudi – generacije X i milenijalaca. Mi smo most između analognog i digitalnog, i baš iz tog razloga nas svrstavaju u Ksenijalce (Xennials). Davani su nam razni nazivi, svako po svom nahođenju, ali se ovaj termin zadržao i globalno raširio sredinom prošle godine.

To vam je to. Pretpostavljam da je oduvek i postojao razlog za osećanje da se nigde ne uklapam. Možda smo premali da bismo se zvanično zvali generacijom, ali smo svakako jedinstvena grupa.

Ima ovde još prostora za detalje, pa slobodno dodajte u komentare.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *