SOUL SPEAKING
naliv_pero-imamnestodakazem.rs

Napisala sam i taj poslednji izveštaj i sa njim moj boravak u školi se okončava, nakon 23 godine. Bila sam srećna dok sam čekala taj  dan, mislila o tom rasterećenju od ubitačnog sistema, a sad seta… Jedno je istina i pri tome stojim- ne želim nikada više da učestvujem u ovoj degradaciji društva. Učiniću sve što je u mojoj moći da obrazujem decu na onaj stari način, svima nama dobro poznat, a pritom nikog neću povrediti i sigurna sam da će i deca i roditelji biti zadovoljni.

Poslednji dan u školi bio je vrlo emotivan za mene. Pokušavala sam da budem nasmejana, da bih ispratila dečije raspoloženje, a u meni se borila tuga i suze su morale da izađu. Napisala sam kao neke zahvalnice učenicima sa dodatne nastave, gde sam im rekla koliko mi je značilo njihovo angažovanje, trud i rad, rekla sam im  da sam ponosna na naše poznanstvo i da su me učinili boljom nastavnicom. Deci malo treba, kao što sam i mislila, a htela sam puno više i da im dam i da im kažem. I oni su se meni zahvalili, a onda, kad sam htela i ostalima da se zahvalim krenešu suze. Nije im bilo jasno, polako su se utišavali glasovi, jedan po jedan, dok nije nastupila mukla tišina. Iz mene su izlazile ne baš razumljive reči, a oni su imali pomalo uplašen izraz lica. Njihova mlada bića nisu mogla mene da shvate u tom trenutku, ali sigurna sam da hoće jednog  dana. Bila je ovo izuzetna generacija i nadam se da će takvi ostati i postati.

tabla_za_pisanje-imamnestodakazem.rs

Evo, da izdvojim jedno pitanje sa kojim sam se najčešće sretala kao nastavnica- A kako ste vi tako dobro naučili engleski?  Odgovor uvek  isti: do svoje sedme godine sam pregledala čitavu jednu videoteku (koje danas ni ne postoje). Nisam znala još da čitam pa sam slušala i slušala. Kad sam naučila da čitam i pišem, počela sam da zapisujem tekstove pesama iz dosade. Premotavala sam kasetu (ni njih više nema) po sto puta dok ne bih uhvatila neki smisao i sastavila rečenicu. Bila sam uporna. Niko me nije terao da to radim, i mislim da niko nije ni znao da to radim. U petom razredu sam tek počela da učim engleski i nastavnica je bila oduševljena mojom pričom i pisanjem, ali još sam se malo borila sa gramatikom. Učila sam da bih i to usavršila, i to je to. Nikada nisam išla na privatne časove ili u privatnu školu. Upisala sam engleski  jezik i književnost u prvom pokušaju, i tu sam gde sam.

I sama kad pitam talentovanu decu otkud tako dobro vladaju jezikom, daju mi isti odgovor kao moj. Eto dragi roditelji, najjeftiniji časovi mogu biti i kod kuće. Umesto Ultre ili nekih drugih bezveznih programa uključite deci Animal Planet ili nešto slično, ne moraju čak ni da gledaju, jer oni dok se igraju puno toga čuju i upijaju, živa istina. Toliko možete sami. Do sedme godine se razvije 80% veza u mozgu zaduženih za usvajanje jezika, pa vi vidite…

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *