RODITELJSTVO
mama-cerka-imamnestodakazem.rs

Tek sam nedavno, pa recimo pre godinu dana, spoznala da se roditeljstvo, čitaj roditelji, dele na nekoliko kategorija. Da, da. Evo ih – autoritarni, autoritativni, popustljivi i zanemarijući roditelji, odnosno pozitivno, prirodno, bezuslovno, duhovno, ,,helikopter“, narcisoidno roditeljstvo. Ali nije ovo kraj. Iznenadjeni? U najmanju ruku.  Neću vam pisati o tome šta predstavljaju ovi ,,tipovi“, već odakle se sve to izrodilo po mom mišljenju.

Buduće mame

trudnica-i-devojcica-imamnestodakazem.rs

 

U vremenu u kome živimo, moramo da budemo i pravnici i doktori i računovođe i štošta drugo da bismo preživeli i osigurali blagostanje svoje porodice. Pa tako jedna buduća mama naprosto mora da napravi jedan plan rada za narednih 18 godina, jer sramota je. Početi od najosnovnijeg – kupovati samo bočice bez BPA, pelene moraju da imaju ugrađenu kremu koja odgovara tipu kože vašeg deteta. Pamučne pelene, a odakle je pamuk? Detetu dati da crta isključivo flomasterima koji ne sadrže azbest. A jel dojite? Ju, pa otkud ne. A zašto pokazuješ grudi u javnosti, pa to je tako fuj.

Meni se već zavrtelo u glavi od ovih ,,helikopter“ pitanja, a nisam ni počela. Budućim mamama je usadjeno u glavu putem silnih reklama i škola roditeljstva da moraju sve da znaju i pre nego osete divno čudo na svojim rukama. A ne mora tako. Opustite se. Majka priroda vas je blagoslovila, uspećete sami. Jedine osobe koje treba nečemu da vas poduče su vaša mama ili baba, definitivno. Niko vam drugi ne treba.

Propaganda, to što kažu, to nije istina

majice-imamnestodakazem.rs

 

Objasnio u jednoj rečenici čovek koji je pao s Marsa. Nije baš rečenica, ali razumete me. Uvela bih još taj jedan tip roditelja – preinformisani. To su zveri. Na kilometar razlikuju dobro od lošeg, zdravo od nezdravog, zeleno od budjavog. Kako, pitate se? Pa piše. E drage moje, svašta piše na tarabi i svašta nam se plasira. Zamislite postoje kompanije koje su kunu u organsko poreklo svojih materijala, u prirodan način obrade proizvoda, itd. a lažu. Da, da. Čak i to ima svoje ime – greenwashing. Ne bih ja to sad prevodila, verujem da je svima jasno. Elem, čini mi se da je onim DIY mamama najbolje. A to nas vraća i korenima, zar ne? U se, i u svoje kljuse. Nema opcije.

Kako izgraditi zdrave navike u nezdravom društvu

Sad malo ozbiljno. Ipak, treba tu decu vazdići. Danas to nije nimalo lako. U nekim od narednih postova ću objaviti potpun jelovnik mojih dečaka u periodu prelaska sa dojenja na čvrstu hranu. Za mene ga je sastavila izuzetna pedijatrica starog kova i odlično je funkcionisalo kod oba deteta. Podelila sam ga već sa nekoliko prijateljica i sve su bile zadovoljne, tako da sam odlučila da i to obelodanim i možda nekome spasem dan.

jaja-za-dorucak-imamnestodakazem.rs

 

A kako ih sačuvati od čipsa i kole kada počnu da razmišljaju svojom glavom? Eto izazova. Iako televizija vrišti o tome na sve strane moja deca mogu da kažu NE koli. Kod nas je to vrlo lako prošlo. Nikada ne kupujem čips i kolu. Kada me pitaju da im kupim – kažem NE (zamislite). Nikada nas (mamu i tatu) nisu videli da to jedemo ili pijemo. U našoj kući se kola kupuje isključivo za goste (da nam budu živi i zdravi) a ako išta ostane u flaši, izlapi. Kada je stariji sin dovoljno porastao potrudili smo se  da mu slikovito objasnimo šta te namirnice sadrže i zašto ne želimo da ih konzumiraju.

Budite otvoreni, objasnite deci, nemojte prosto reći NE i TAČKA. Budite primer. Budite uporni. Budite složni. Ponudite im primamljivu alternativu (skrenite im pažnju na nešto zdravo) – sav taj novac koji bismo potrošili na kolu i čips uložili smo u kupovinu sokovnika i deca sad uživaju u pravljenju ali i u pijenju soka. Znam, znam i to voće je prskano ko zna čim, ali, hej, trudimo se.

tata-cerka-imamnestodakazem.rs

 

Zaključak

Ponekad je blagoslov ne znati. Volite svoju decu. Budite porodica. Oslušnite njihove potrebe i upotrebite svoju mudrost. Ne dozvolite da vas etiketiraju sveznalice. Utišajte televizor, pojačajte ljubav. Ovi podaci sa početka teksta su zaista smešni. Ne želim da budem žigosana. Zdravu i srećnu decu će odgojiti zdravi i srećni roditelji i to vam je sve što trebate da znate.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *