RODITELJSTVO
kako-pripremiti-dete-za-prelazak-u-svoju-sobu-imamnestodakazem.rs

Vaš, do juče bebac, sada je spreman/spremna za još jedan korak ka osamostaljenju – vreme je da se smesti u svoju sobu. Kada je pravo vreme, ostavljam vama da procenite, jer najbolje poznajete svoje dete, ali kada se odlučite za taj korak, dajem vam nekoliko predloga koji bi vam mogli biti od pomoći i obezbediti da sve teče glatko (ako je to slučaj ikada zabeležen).

Pripremanje terena

Svakako uključite svoje dete u uređenje sobe i odabir krupnijeg ili sitnijeg nameštaja. Uvedite ih u praznu sobu i pričajte sa njima o njihovim omiljenim bojama, životinjama ili bilo čemu što bi moglo da bude deo sobe a da oni imaju neki stav o tome. Tako će se povezati i sa prostorom, a posle će svakako biti ponosni kada kažete – pa ti si to sve sam sredio. Možete da smislite čitav koncept sobe na osnovu omiljenih stvari vašeg deteta.

Odaberite dan i vreme kada dete može zajedno sa vama da ide u kupovinu potrebnih stvari. S obzirom da će to verovatno biti tu negde oko detetove treće godine, godina plus minus, ta avantura bi mogla da bude malo naporna za sve, pa dobro isplanirajte taj dan izmedju obroka i dremki, tako da svi mogu da se opuste koliko toliko.

Pustite dete da trčkara po prodavnici u potrazi za omiljenim predmetima. Recimo, neka isproba i odabere krevet, stolicu ili fotelju, korpu za igračke, i tome slično. A vaš zadatak je da pokušate sve to da ukomponujete u sobu tako da ima neke veze, smisla, stila, a da ne preterate sa kontrolom ako ste control freak kao ja, već da dozvolite da ta soba ipak sadrži detetov final touch.

vozic-imamnestodakazem.rs

Let the games begin

Nakon što ste dizajnirali i dekorisali sobu, polako upoznajte dete sa prostorom. Počnite tako što ćete jedan deo dana provoditi u toj sobi, ili tako što ćete igrati određenu igru samo u toj sobi, pa produžujte to vreme i pokažite šta sve tu može da se radi, kako bi se oni tu osetili prijatno i udobno.

Popodnevna dremka mogla bi da ima premijerno izlaganje u novoj sobi. Nije na odmet da tokom dremke ili pred samo uspavljivanje pustite blagu muziku, neki instrumental, a posle spavanja omiljene detetove pesme. Bilo bi super da u sobi imate, da ne kažem muzički stub (ako toga još ima), ali neki uređaj za puštanje muzike, koji će stalno i samo biti u toj sobi. Zašto je to bitno? Muzika bi mogla da se pušta tokom celog dana, vama neće smetati, a dete se neće osećati usamljeno. Da ne spominjem koliko ćete mu je približiti i uživati kada ga/je čujete kako pevuši dok se igra.

As u rukavu

devojcica-u-sobi-cita-imamnestodakazem.rs

Ukoliko se dete opire prelasku u novu sobu, pokušajte sa pozitivnim ubeđivanjem. Priča, priča i priča. Pohvalite ga kako je lepo spavao svaki put posle popodnevne dremke u novoj sobi.

Ako dete pak stalno insistira da ostane u svom krevetu i pravi mami i tati društvo, probajte da osmislite neki sistem nagrađivanja, koji neće trajati duže od nedelju dana, jer je njima još teško da razumeju duže vremenske periode. Neka svakodnevno skuplja bodove provodeći vreme u novoj sobi, pa kada skupi određen broj poena može da dobijene obećanu nagradu ili nagradu iznenađenja. To će biti postepen prelazak i posle će po navici provoditi sve više i više vremena u novoj sobi dok na kraju samo ne bude reklo da želi da provede noć tu.

Osmatračnica

Da biste bili mirni, a i vaše dete, potrebno je postaviti neki vid osmatračnice. Da li će to biti stariji brat, sestra, da li ćete vi noću patrolirati (na šta svakako treba da se pripremite jedan kraći period), ili pak možete da postavite onaj baby alarm (ali da dete ne vidi).

Koliko je bitno da ste vi sigurni, tako je bitno i za dete da se oseća sigurno, te ako se ikada povede takva priča, onda mu stalno ponavljajte da ste vi samo na par koraka udaljeni, da sve čujete, pa ako treba otkrijte i baby alarm i kako on radi pa možete kroz igru da ga testirate.

Sve u svemu

Kod nas je bilo svakojako – sa jednim je prelazak u sobu bio lakši, sa drugim teži, bilo je i posustajanja. Mladji i dan danas zna da glumi bolest, jer kad je bolestan onda spava sa mamom ili tatom.

Khm, khm – vidiš da kašljem. Moram kod vas večeras da spavam.

Moji dečaci su trenutno zajedno u sobi, ali evo već sa skoro 6 i skoro 10 godina gnjave obojica kada će dobiti svako svoju. Jasno mi je za ovog starijeg ali šta je sa malenim. Da se razumemo i ja jedva čekam, da bih mogla da delegiram dužnosti, to će biti jedan od uslova. Kada ste hteli psa dogovorili smo se oko obaveza, sad želite sobu isto moramo da se dogovorimo oko obaveza.

Sve češće i slađe pristajem na zajednička spavanja vikendom, jer sam shavtila koliko su godine brzo proletele i uskoro će oni mene terati iz svojih soba. Ah, sve je to deo roditeljstva i odrastanja.

 

Povezani postovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *