RODITELJSTVO
prokletstvo-prvog-septembra-imamnestodakazem.rs

Eh da…povratak u školske klupe. Ta tema se nameće kao ona o vremenskim prilikama. Ako ne pričamo o prvom septembru i raspustu onda pljujemo po sistemu i pedagogiji.

Elem, idemo onda sve po starom, vreme je. Usaglasite časovnike, zategnite pertle, spremite pilulice-polećemo.

startna-pozicija-2019-imamnestodakazem.rs

Septembarska adaptacija

Naravno da će glava da mi eksplodira – prvi septembar samo što nije. Mada, još u avgustu se moglo čuti – ah, eto i raspust je gotov. Oprostite ali nešto što traje još mesec dana nije ni blizu gotovo,ni blizu. Ne terajte me u to stanje pripravnosti pre vremena. Znam da ću morati da se suočim sa krajem leta, kao i sve mame i tate, ali to zahteva određen period adaptacije. Hoću još da uživam.

Pored toga što je raspust „gotov” postavlja se pitanje- jel si nabavila sve knjige? E tu iskuse moj mrgudan pogled. U knjige me ne diraj. Ima li išta da više frustrira od zilion izdavača i udžbenika koji se bore u šarenolikosti? U šarenolikosti? Pa ne šaljem ih na akademiju. Zaboga. Nema. Tačka. Knjige nabavljam u tajnosti i samo ih noć pre prvog septembra spakujem u radni sto.

Oprema za planinarenje

Ove godine imam dva školarca – prvaka i petaka – svaki od njih će takodje kao i mama prolaziti kroz period adaptacije, plus ovaj stariji već grebe u pubertetu. To znači tačno 30 udžbenika i radnih svesaka, makar toliko svesaka za pisanje u svim dimenzijama i vrstama koričenja, zatim makar 30 omotača s obzirom na vek trajanja, pa makar 30 nalepnica za iste pod uslovom da nešto ne pogreše, pa svakom u startu po dve olovke, hemijske, gumice; svakom peretonica, bojice ove i one, kesa za blok i blok puta dva, lenjiri, šestar…uuuuuu pa gde bih ja na planinarenje bez torbe – školska torba puta dva, jer bože moj, ovaj stariji više nije u onom „klinačkom” fazonu.

Jel me pratite? Jel neko poneo digitron? Do kog broja smo stigli?

Rešenje: u ovom trenutku mi pada na pamet kako bi bilo super da lepo postoji knjižara koja ovu kupovinu rešava online. Evo nudim se da sastavim spisak, pošaljemo knjižarama, one ga okače na svoj sajt, a roditelji udare dva klika – slažem se – i šoping gotov. Šta je još ovde dobro? Da li ste išli nekada u kupovinu svega gore navedenog sa slatkom dečicom? Hajde iskreno – koliko vremena vam treba da odaberete svesku za srpski jezik?

sova-imamnestodakazem.rs

Pogled ka usponu

Hajde sada da se pravimo da su deca sela u školske klupe i eto nas na prvom roditeljskom sastanku. Čekajte- kako ću da budem na dva u isto vreme? Da pošaljem tatu na drugi? A ne ne, tata mora na utakmicu. 

Pedagoško osoblje počinje da izbacuje lozinke, račune, rasporede časova, predloge zakona i članova Saveta. Kakve lozinke? Od prošle godine elektronski dnevnik je stigao i u naše malo mesto. Da, da. I dobili smo lozinke, samo neki roditelji nisu sigurni šta treba da rade sa njima. Da ih upišu? A gde da ih upišu, mislim na koji sajt? Na sajt škole? A ne ne. Aha, aha, sve je jasno.

I živeh tako u haosu prethodne 4 godine, ali ove godine je mama i sebi kupila svesku. Da, da. Sve ću ja tu sad lepo da zapisujem. Svečano obećavam- neće biti propuštenih sastanaka i neplaćenih računa. A ako se pitate što lepo ne koristim neku aplikaciju, ko još koristi papir i olovku. E pa, nisam ja još u tom klubu. I za to bi mi trebao podsetnik za lozinku. Šta onda?

Trka sa preponama

I kao da nije dovoljno što su krenuli u školu i razbili letnju harmoniju, skinuli mi kupaći i marame, teraju me da gledam na sat – sad još žele i dodatne aktivnosti. Ooo, da.

Šta ćemo? Engleski, nemački, ruski? Klavir, violina, harmonika? Gimnastika, odbojka, košarka, ne daj bože fudbal?

Da li je vreme da odustanem? Ne. Oblačim svoj kostim superMame i rešavam to tako što svako dobija aktivnost koja je najbliža kući tako da sam može da je posećuje dok je mama u isto to vreme na nekoj svojoj aktivnosti. Don’t judge. Ionako će se na toj aktivnosti zadržati par meseci i ćao djaci. Treba deca da ispituje svoje mogućnosti, da ohrabrujete njihovu kreativnost ili da kažem „šarenolikost“. Pa vidite li vi šta sve mora da se preživi? Mama mora biti u formi.

I tako…

Uz pesmu  – majka sina u školu šalje – želim svu sreću kolegama roditeljima na početku školske godine. Želim vam da ove godine manje psujete i da se ne probudite sa vriskom u sred noći pred prvi septembar shvativši da vaše dete nema nijednu trenerku jer je leto bilo pakleno, a one ostale zaturene na dnu ormara. Ma nema šanse da je porastao za ova dva…tri… četiri meseca unazad.

osmeh-imamnestodakazem.rs

Ne dam ti šarene pilule

Šarene pilule za lilule

Ne dam ti šarene pilule

Za lilule, za lilule…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *