PUTOVANJA
Putovanje-kroz-Oksford-imamnestodakazem.rs

Kao što sam vam već napomenula u prethodnoj priči – pre polaska na put sam sastavila spisak mesta koje želim da obidjem pa se ispostavilo da su jedno od drugog udaljeni par minuta hoda. How cool is that? 

A kako sam sastavila spisak uopšte? Naravno, pročitala sam desetine tekstova, travel blogova, i shvatila da se sve svodi na istu priču. Ja ću pokušati da makar nešto dodam. U prethodnom delu sam vam približila posetu Bodlijan biblioteci, a sada završavamo turu, koju ako biste bili u stisci sa vremenom možete ispuniti za samo 48 sati.

Turf Tavern

Nakon ispunjavajućeg obilaska Bodlijan biblioteke, valjalo se malo prošetati, sumirati utiske. Odlazak u lokalni pab? Ma nismo ni pomislili na to 🙂 Ali nekako se samo nametnulo. Na slici dole vidite takozvani Most Uzdaha koji spaja dva dela Hertford koledža. Iako nazivom podseća na onaj u Veneciji, ne bih rekla da su i po čemu slični. Most uzdaha danas ima 105 godina i unutrašnjost mogu da vide samo studenti i zaposleni, a nalazi se tačno preko puta Bodlijan biblioteke.

most-uzdaha-oksford-imamnestodakazem.rs

 

I prodjosmo tako fino ispod mosta kad neočekivano sa leve strane ugledah veoma uzan prolaz, možda metar širine, i tablu na kojoj piše da ovaj putić vodi do kafane iz 12. veka. Put nas je odveo do dobro sakrivene Turf taverne. Za nju recimo nisam ništa pročitala pre puta a poznata je po tome što su u njoj „trošili vreme” mnoga poznata imena iz sveta filma. Takodje, poslužila je i kao inpsiracija za par scena u dobrom poznatim filmovima kao što su Hari Poter, Alisa u zemlji čuda, Tolkin, Inspektor Mors.

prolaz-do-turf-taverne-oksford-imamnestodakazem.rs

 

turf-tavern-oxford-imamnestodakazem.rs

 

The Eagle and Child Pub

Kad smo već kod pabova, The Eagle and Child Pub je jedan od najpoznatijih širom društvenih mreža. Sasvim slučajno parkirali smo se tik ispred njega, a ja zavrištah – pa tu sam baš htela da idem. Pri samom otvaranju vrata sačeka vas miris (smrad) starog drveta u kombinaciji sa litrama prosutog piva i malo arome zaostalog duvanskog dima iz vremena kada je pušenje bilo dozvoljeno.

Pab je danas u vlasništvu koledža St.John, a davne 1930. u njemu su počeli da se okupljaju pisci grupe Inklings, gde su diskutovali o elementima fantazije u svojim pričama. Pogadjate? To su bili J.R.R. Tolkin i C.S. Luis. Tu su The Lord of the Rings i The Chronicles of Narnia ugledali svetlost dana, dobro možda ne baš svetlost 🙂 Za mene je ovo svetilište, to say at least.

the-eagle-and-child-pub-oxford-imamnestodakazem.rs

 

Christ Church koledž

Da nastavimo u duhu poznatih knjiga i filmova uputismo se do Christ Church koledža. Mislim da ne postoji nijedan lepši, ni zeleniji od ovog. Poslužio je kao inpiracija za Hogvorts školu, opet iz dela Hari Poter. Ovaj koledž ne samo da je okružen besprekorno ošišanom zelenom travom, nego se deo zelenila proširio i na njegove zidove. U neposrednoj blizini je i reka Cherwell na kojoj vežbaju oksfordski veslači. Uz samu reku se proteže i staza za trčanje, šetanje, ma šta vam duša ište. Društvo vam prave labudovi, patke i druge ptičice. Priroda strikes again i baca na kolena. Ne mogu da vam opišem to zelenilo zato vam šaljem slike.

Christ-Church-College-Oxford-imamnestodakazem.rs

Prostorije Christ Church koledža  kao što su trpezarija za ručavanje i hol koji vodi do iste, takodje su poslužile za snimanje filma Hari Poter.

trpezarija-Christ-Church-koledz-Hari-Poter-Oxford-imamnestodakazem.rs

Veliki deo koledža koji danas postoje su nekada bile crkve, katedrale. U sklopu nekih koledža one su tu i danas. U slučaju Christ Church koledža nisam bila u mogućnosti da je obidjem jer se renovirala. Dotičnu katedralu je i sama kraljica Elizabeta posetila nekoliko puta. I opet zelenilo dvorišta koje se nalazi u unutrašnjem delu osvaja.

dvoriste-christ-church-oxford-imamnestodakazem.rs

 

Oxford Castle and Prison

Oxford Castle nekad poznat kao zatvor a danas poznatiji kao hotel Malmaison. Sagradjen 1071. godine za Vilijama Osvajača, ali tek 1230. godine postaje zvanično zatvor. Mene pomalo zapanjuje činjenica da su oni već tada imali zatvor. Okruženje hotela je kao neki maleni lavirint. Sve je lepo uređeno i sređeno a vrlo lako ćete pronaći i lokal gde možete da bukirate obilazak hotela i uživanje u istorijskim pričama. Odmah pored je i rekla bih jedna od viših tačaka u Oksfordu – brdo visine nekih 15 metara sa kojeg se pruža pogled na oksfordske krovove i vrhove koledža. I tu se plaća „ulaz” jednu funtu.

Fun fact: zidovi nekad zatvora, a danas hotela su toliko debeli, da svaka soba mora da ima svoj wi-fi uredjaj. Signal nikako ne može da prodre 🙂

oxford-castle-imamnestodakazem.rs

 

The Manor at Weston On The Green Country House Hotel

Ovo imanje mi se takodje našlo na listi ali samo zato što tu radi moj brat, ali nikako nisam požalila. Udaljeno nekih 15 minuta voženje od gradske vreve, krije se opet skoro 1000 godina istorije i mog omiljenog zelenila. Na ovom mestu se često održavaju venčanja danas, ali tik ispred glavnog ulaza nalazi se drvo na kojem su nekada vešali ljude. Now that’s a fun fact. Wait for it – ovo imanje je privuklo i pažnju ekipe The Ghost Busters. Da, da. Bez suvislog ubedjivanja, brzo na Google i sve će vam se reći. Sve dokumentovano, ali sam za ovu činjenicu saznala tek kada smo se vratili kući. Rustični stil enterijera ponekad shvaćen preterano, čini mi se, ali vidim i da su recenzije šarolike. Nekima je to baš tako kako treba a po nekima bi moglo i da bude malo čistije. Ja sam sa ovim drugima 🙂

Tip: Ako kojim slučajem budete odsedali u ovom hotelu, ne uzimajte sobe 6 i 7. Zašto? Poslušajte. Ne pitajte 🙂

The-Manor-at-Weston-On-The-Green-Country-House-Hotel-imamnestodakazem.rs

 

Jamie’s Italian restoran

Kako otići u Englesku a ne zaviriti u njegovu kuhinju? Iako na pitanje – koja je tradicionalna engleska hrana – mnogi odgovore – pa indijska 🙂 – meni je Džejmi ikona. Probala indijsku – too spicy za mene, probala Jamie’s Italian oooooodlična za mene. Poslužili nas i konobari iz Italije, a kupila sam i knjigu, a ispraznila i novčanik. Ali napunila srce.

jamies-italian-oxford-imamnestodakazem.rs

 

To vam je ukratko tura po Oksfordu koju možete lagano za 48 sati da završite i napunite dušu istorijom, oči zelenilom, a stomak dobrom hranom. Opet bih se vratila, to je sigurno. Ovaj put bih više pažnje posvetila poseti muzeja kojih baš ima dosta i opet su tu na samo par koraka od mene.

U sledećem članku vas vodim u London. Pa morala sam i tamo da svratim. Ne ide poseta Engleskoj bez posete Londonu, makar mi je srce već bilo puno.

Do čitanja…

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *