Mama, hajde nešto da radimo.
Ovu rečenicu čujem makar pet puta u toku dana od mog Mikija. A danas sam odlučila da ipak budemo korisni kada već nešto radimo, tj. da napravimo nešto što ćemo moći i da pojedemo, a ne da bacimo posle dva dana. So, let there be choco cookies.
Ovaj recept je došao do mene preko prijateljice, tako da je sličnost sa bilo čim slučajna i nenamerna. I evo kako smo nas dvoje to izveli.
Pre svega moram da kažem koliko samo obožavam da provodim vreme sa mlađim sinom u kuhinji. Njega to sve interesuje i on bi sve da proba. Toliko je uporan da inspiriše, zaista. Stoga, pustite ih da naprave i mali nered, samo nek se zabave i umusaju svoje prstiće. Možda će jednog dana oni kuvati za vas. Što se mene tiče najbolja investicija.
Dakle, od sastojaka vam je potrebno sledeće (ovo je pola mere):
- 100g putera
- 125g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 3 kesice vanil šećera
- 210g belog brašna
- 1 prašak za pecivo
- Vrlo malo soli
- 135g crne čokolade (ili koju već preferirate)
- 100g usitnjenih badema ili lešnika (ovo je opciono, možete i ne morate, a možete i manje od 100g, meni se učinilo previše za ovu meru)
Sve spremno i krećemo.
Prvo smo istopili puter na pari, što je vrlo bitno, kažu profi kuvari. I ovaj put ostavite ga malo da se ohladi, ne sme biti vruć.
Rernu zagrejte na 170 stepeni.
Čokoladu iseckajte na male komadiće, recimo 5mm.
Drugo, mutimo puter sa šećerom i vanil šećerom, pa dodamo jaje. Mešati dok se sastojci ne povežu.
Treće, u drugoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo i so. I tu smesu, polako kašikom dodavati u smesu koju smo prethodno napravili (puter, šećer, jaje). Uz neprestano mešanje. Dodajte pola pa pređite na četvrti korak.
Četvrto, sad smo dobili jednu smesu i u nju dodajemo komadiće čokolade. Ako želite da budu tako tvrđi, kompaktniji, nemojte ih topiti, a ako pak želite da vam se čokolada sjedini sa ostatkom smese prethodno je istopite. Sad možete dodati i komadiće lešnika, badema ili šta ste već izabrali. I sad je vreme i da dodate i ostatak smese (brašno, prašak, so). Testo dobro umesiti dok ne postane jednolično.
Peto, na pleh stavite papir za pečenje i po njemu malo pospite brašno (verujte koristiće 🙂 ). Kolačiće oblikujte rukama ili kašikom. Neka budu što tanji, jer dosta narastu. Oblik prepuštam vama ili deci.
VAŽNO: Peći max 15 minuta. Ako vam se i posle toga čine mekani, oni se naknadno stvrdnu kada se ohlade, tako da ih slobodno izvadite iz rerne i ostavite makar pola sata da se ohlade.
Služiti uz čaj.
Prijatno.