SOUL SPEAKING
zasto-cekamo-novu-godinu-imamnestodakazem.rs

Nova godina – Univerzum joj podario najsjajnije ime, ispunjeno nadom i vremenom, na pretek. A opet, samo čekamo i čekamo neku narednu Novu godinu. A zašto? Da bismo započeli nove projekte, da bismo se napokon posvetili očuvanju sopstevnog zdravlja, hoćemo li napokon malo bolje da organizujemo vreme i novac? It all seems so absurd to me.

Znam samo da meni Nova godina donese gomilu novih pitanja, uglavnom ovih filozofskih, koja ispare zajedno sa entuzijazmom na društvenim mrežama i sarmom u frižideru. Back to reality.

Zato sam odlučila, ali ne kao New Year’s Resolution, nego još ranije, da ne postavljam sebi pitanja za Novu godinu i svakako da ne donosim odluke na taj dan. Odluke moraju da se donose svakog dana, a pitanja, hteli ili ne, iskrsnu iza svakog lista, kašike, veša, jer keva 🙂

I tako ću sebi, a samim tim i drugim dragim ljudima u svojoj okolini, biti kraljica, bez šminke, svakog dana, a ne samo za Novu godinu.

Kako je počelo ovo (današnje) ludilo?

Nakon malo informisanja na netu, naravno da smo otišli neke 4 000 godina unazad, do mog omiljenog Vavilona. Vavilonci su Novu godinu obeležavali u martu, početkom proleća, kada bi nastupila ravnodnevnica. U Egiptu se Nova godina obeležavala na dan izlivanja Nila, dok su Kinezi za početak godine uzimali pojavu drugog, po redu, mladog meseca nakon zimske kratkodnevnice.

Kao što vidimo, kroz istoriju, civilizacije širom sveta su razvile sopstvene kalendare, neko bi rekao čak sofisticirane, povezujući prvi dan godine sa nekom bitnom astronomskom ili poljoprivrednom pojavom.

Kako smo onda došli do 1. januara?

Ranije, a pod tim vas vraćam u doba pre Hrista, godina nije trajala 365 dana, već po rimskim kalendarima beležimo 10 meseci ili 304 dana. Kroz vekove, nakon brojnih oduzimanja i dodavanja, kalendar je bio u totalnom raskoraku sa Suncem, te je Julije Cezar odlučio da nešto mora da se uradi. Tako nam 46.godine pre nove ere stiže i julijanski kalendar, gde je gazda rekao da će 1. januar biti početak svake nove godine, delom da bi se odala počast bogu Janusu – rimski bog početaka. Te su Rimljani taj dan slavili nuđenjem žrtava bogu, kićenjem domova, razmenom poklona, ali i zabavama o kojima se i danas priča 🙂 Nešto poznato?

Dakle, još jednom potvrdih svom umu, da prvi januar nije ništa do samo to – prvi januar. Više mi se svidjaju prvobitna slavlja – jer dan postaje duži, jer naviru i ubiru se plodovi, jer se priroda budi – now, there’s something to celebrate.

love-lights-imamnestodakazem.rs

Povratak na početak

I? Da li ste uspeli da shvatite zašto ste tako nestrpljivi? Šta za vas znači 1.januar? Zašto? Zar ne može svaka od tih želja, odluka, pitanja, zabava da se ostvari, postavi, donese i organizuje bilo kada?

Imam jednu ideju – sada i ovde! To je sve što imate. Nemate 1.januar 2020, a boga mi i ovaj 1.januar 2019. možete da precrtate. Ne, ma ne želim da mi padate u depresije 🙂 Želim da shvatite da imate svaki dan za radost, ma nek bude i razvrat, ako vas to ispunjava 🙂

sparks-imamnestodakazem.rs

Kao neko ko spada u visoko osetljive osobe, i kome praznici donose/donosili su veliku oscilaciju emocija, morala sam/uspela sam da nadjem neku sredinu (never-ending battle between now and then). Znate ono – srećna sam, ali bez pomahnitalog i neuravnoteženog smeha, nego onako – samo posmatram, uživam i brk mi se smeši.

 

Biće i onih koji će pomisliti – zar nije malo zakasnila sa tekstom? Mislim, Nova godina, 4. januar, ovo ono, bebo, bebo – svi su već svoje želje, čestitke i pozdrave razglasili. Ja sam već davno naučila da uživam u svojoj različitosti i tome da sam uvek naopačke, i onaj jedan čitalac koji zaluta na moj blog i obori me s nogu svojim komentarom – e, ja samo to nestrpljivo čekam – a ove Nove godine – ma one su sjajne samo dok nema drugih zvezda u tvom životu.

 

Sijajte i ljubite svakog dana <3

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *