RODITELJSTVO
Panini-World-Cup-2014-slicice-imamnestodakazem.rs

Generacije koje su odrastale tokom 80ih i 90ih godina sakupljale su raznorazne sličice, salvete, narukvice, priveske (sećam se onih plastičnih duda) i ko zna šta još. Nije bilo toliko kompjutera, mobilnih telefona, nekako su nas te sličice držale u vezi. Ako bi ti zafalila jedna, po naselju bi se lako pročulo ko je ima. Pa odeš do drugara i onda sledi trampa, pregovaranje, probrojavanje. Čujete li? To su ipak krupne reči  za tako malu decu. Šta je to što deca uče sakupljanjem sličica?

Koliko često ih kupovati?

Već ste se u nekom trenutku zapitali, dok ste čitali uvod, a ko će to da plati, zar ne? Istina. Neko vreme, početkom novog milenijuma nije bilo toliko priče o sličicama, a danas mislim da ih ima i previše. Ono što me je navelo da napišem ovaj članak jesu naravno moja deca i ta opsesija da se mora skupljati sve što se reklamira. Kao prvo, ne možete sakupljati pet albuma odjednom. Recite detetu da se odluči za jedan, pa kad njega ispuni i upozna, preći ćete na drugi. Isto tako, suština sakupljanja sličica nije da se album popuni za desetak dana. To je jedan proces koji mora da se ispoštuje da bi posle mesec ili dva po završetku nastupilo ono neprocenjivo osećanje ispunjenosti i sreća, naravno. Dakle, shodno veličini albuma, dogovorite se sa decom koliko će sličica dobijati dnevno ili nedeljno, ili pak kojim danima i dobićete još jednog keca u rukavu.

 

Šta deca uče sakupljanjem sličica?

Ono što roditelje najviše izvede iz takta je što sve te sličice i albumi posle nekog vremena samo kupe prašinu. Pa se onda zapitate ili zavičete- pa zašto sam ja trošila tolike pare? Sledi ono što sigurno niste znali ili niste ceo taj proces posmatrali na dobar način:

  • Sakupljanjem sličica dete razvija određenu disciplinu;
  • Kada sakupi određenu količinu neprestano ih prebrojava (vežba prstiće, motoriku, razvija se akomodacija oka);
  • Kroz neprestano prebrojavanje dete pamti određene stvari. Ako su u pitanju sličice fudbalera, na primer, verujte da će dete naučiti svako ime i prezime, državu iz koje potiče fudbaler, zastavu te države, a ne retko i datum rođenja te osobe. Nije tu u pitanju čista reprodukcija. To je razvoj asocijativnog mišljenja koje je osnov za svaki budući rad i učenje. Više o tome možete pročitati na sajtu ntcucenje.com ;
  • Kada mu zafali nekoliko sličica pred kraj, a to su obično one koje se teško nabavljaju, samo ga posmatrajte na koje načine će se truditi da je nabavi. Skupio je već dosta duplikata, pa će ponuditi nekom 5 sličica za tu jednu, pa će pregovarati, a što je još bitnije razgovarati i družiti.  Neće sedeti za kompjuterom kod kuće i pretvarati se u robota.

Da li ste se predomislili?

Možda ovo nije dovoljno da preobratim nekoliko roditelja i usrećim par dečaka, ali ćete sigurno dva puta razmisliti. Nemojte samo nemo da stojite dok dete bira koji će album ispunjavati. Pomozite mu, uputite ga. Ima i onih besmislenih, slažem se, tipa Sunđer Bob. Tu samo žele da nam uzmu novac. Izaberite onaj koji sadrži najviše simbola sa kojima bi dete moglo da raspolaže, uči i igra se. On to neće znati. Eto vam još jednog keca u rukava. U suštini, lako je sa njima, samo treba razviti dobru strategiju .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *