RODITELJSTVO
u-devet-u-krevet-imamnestodakazem.rs

Da,da – u devet u krevet – ovog pravila se pridržavam od prvog dana i samo zato što sam bila uporna uspela sam. Mada, moglo bi se reći da je ovo vruća tema jer nema mnogo roditelja koji bi se složili sa ovim ili bi se pitali pa što baš tako mora. Evo nekoliko mojih razloga zašto baš tako mora.

Prvi razlog: moje vreme

moje-vreme-imamnestodakazem.rs

 

Kada sam saznala da sam trudna najveći strah je bio – a kada ću i kako ću ja spavati. Velika sam spavalica i celog života imam popodnevnu dremku. Nizak pritisak verovatno igra svoju ulogu, ali rekla bih i navika. Elem, tako mi je lepo i ne bih želela toga da se odreknem. Medjutim, kada beba dodje, ne bira, snadji se kako znaš. Kako bi bar donekle zadražala ono što mi prija, odlučila sam da se držim starog dobrog slogana. Dok su bili baš bebice znalo bi to da bude i pre devet. Ovo mi je bilo bitno jer onda sledi sve ono što odlažem u toku dana – pranje kose, noktići, razgovori sa neudatim drugaricama, a tu je i on – moje vreme je i njegovo vreme – ključno za očuvanje braka. Kako se približava taj sat nekako sam i smirenija i bukvalno pripremam svoje telo i psihu na malo opuštanja i uživanja. U toku dana se dajem 110 posto i treba mi samo mojih par sati.

Drugi razlog: disciplina

Kroz odredjenu rutinu spavanja uspela sam da zavedem i neku porodičnu disciplinu. Mada me svi u društvu smatraju narednikom, nije to nikakva vojnička disciplina. Hajde da krenemo od tog ranijeg spavanja – znači u devet su u krevetu ali isto tako sam spremna za poranim sa mojim dečacima i da smo već u 7 na nogama laganim i imamo ceo dan pred sobom. Sledi doručak oko 9 sati, i posle toga vreme za igranje, šetnje, domaće zadatke. Zatim oko 11 neka lagana užina, obično voće pa ručak oko 13 časova. Nakon toga moja omiljena dremka, pa nešto slatko. Zatim, sledi porodično vreme kada je i tata sa nama. Oko 19 časova je večera, kupanjac, čitanje knjige i spavanjac. Ako im lepo organizujete dan, dovoljno će se iscrpeti i mada oni nikada neće priznati da im se spava, imaćete dovoljan dokaz kada već posle 5 do 10 minuta ne čujete ni ššš iz spavaće sobe.

devojcica-sa-malinama-imamnestodakazem.rs

 

Treći razlog: zdravlje

Zašto je bitna ova discplina? Pre svega zbog njihovog zdravlja i pravilnog razvoja, a onda nadalje i zbog vaspitanja i socijalizacije. Ako vi imate dete koje spava 10 do 12 sati dnevno vi ćete pre svega imati nasmejano i raspoloženo dete. Znate da se u najranijem dobu bitne promene u organizmu dešavaju baš dok dete spava. Kada ste dozvolili prirodi da odradi svoje, pa imate još i nasmejano dete pored sebe nema toga što nećete moći da ga naučite tokom dana. Biće raspoloženo da proba i neke nove ukuse, uživaće u igri i šetnji sa vama, pošto je odmorno računajte i na to da će se verovatno i samo malo zaigrati i isprobavati jednu po jednu igračkicu što vama ostavlja vreme da uradite neke sitnice po kući. Vrlo lako ćete na ovaj način i usaditi i neke predstave o tome kada se doručkuje, ruča, večera, sam stomak će se istrenirati. Znamo da je gojaznost u Srbiji dosegla zabrinjavajuće nivoe, a šta drugo dete da radi kada je budno 16 ili više sati i prepušteno samo sebi – pa da guta slatkiše kada niko ne gleda.

devojcica-spava-na-klupi-imamnestodakazem.rs

 

Četvrti razlog: društvo

Sada kada su pomalo odrasli (9 i 5 godina) znaju da pitaju a što idemo tako rano na spavanje, pa moj drug ide tek oko ponoći. Moj odgovor završava na – nema šanse. Jednom sam im detaljno objasnila svoje razloge i ne ponavljam se. Kako će takvo dete biti sutra spremno da usvoji nešto u školi kada nije naspavano? Šta je to dete gledalo/radilo do tog doba? Pa sad i u 8 uveče prikazuju program koji nije za decu ispod 12 godina a ne nakon toga. Ranijim odlaskom u krevet smanjujete izlaganje dece negativnim uticajima sa malih i velikih ekrana, pa ja na to uvek gledam kao i na manje razloga za prepirke. Takodje smatram, nemam naučni dokaz, da će deca koja se povinuju tim nekim malim porodičnim pravilima, uspeti lakše da prihvate i pravila u vrtiću, školi, naravno uz detaljna i njima razumljiva objašnjenja na pitanja – a zašto?

Ovo je rutina koja je upalila kod moje dece i mnogo puta sam čula ali ja to tako ne mogu. To sam i ja pomislila kada sam dobila drugo dete, dete sa stavom, ali sve dugujem upornosti i neispunjavanju dečijih želja, nego mojih kao roditelja i vaspitača. Sve u svemu divan dan započinje mirnim snom, a vi ste slobodni da nadjete formulu koja vama ulepšava dane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *