SOUL SPEAKING
zasto_pisem-imamnestodakazem.rs

Zašto pišem?

Zato što mi je dosadilo da čitam gluposti osoba koje pišu da prodaju naslov. Ne samo da smo navučeni nego nas i ismevaju. Svaki put kad pročitam naslov sa NEMOGUĆE, NEVIĐENO, IZUZETNO, a u novije vreme i KAKO DA… pomislim čime će sad da mi sole pamet.

pisac-imamnestodakazem.rs

 

Kliknem na dosta takvih naslova, naravno. U trenucima dosade, ko i ne bi. Nekad samo volim da se dobro nasmejem, a nekad mi zaista treba pomoć. Uzmimo, na primer, situaciju u kojoj se sad nalazim- dete mi  krenulo u školu, prvi razred, milion pitanja sa obe strane, milion nedoumica. Znam da nisam sveznalica, pa se ne stidim da potražim i pitam za pomoć. Danas ugledam naslov 10 NAJBOLJIH NAČINA  DA PODIGNETE  SAMOPOUZDANJE SVOG DETETA, pomislim da bi mi koristila poneka pametna reč , a kad tamo. Prva stavka koja bi trebalo da bude i najjača, da te prosvetli, ili makar zadrži pažnju – da ne poredite dete sa starijom braćom i sestrama. Eureka.

Dalje neću ni da vam objašnjavam. Današnji tekstovi u kojima bi u centru pažnje trebalo da stoji dete, stoji roditelj. Zašto? Zato što njih/nas treba prevaspitavati i ponavljati im /nam one stvari koje smo mi slušali kao deca. “Objasnite detetu da ne mora sve da bude savršeno kao u crtaćima ili reklamama na tv…bla,bla“. Ma, nemojte da im dozvolite da gledaju te gluposti pa ćete uštedeti sebi dragoceno vreme i reči na nešto produktivnije. Ne obraćajte se deci  sa princezo, pa ti si najlepša, najbolja,..  samo da biste posle opet morali da objašnjavate tom istom detetu da nije princeza i da ne može da dobije sve što poželi i da ne može da naređuje po kući a i šire.

 

Izlivi besa kod razmažene dece su češći, ruku na srce. Dešavaju se i strogo vaspitanoj deci, i sve je to u redu, ali mislim da bi roditelji, opet, trebali da prođu neki kurs KAKO DA SE NOSITE SA IZLIVIMA BESA SVOG DETETA. Šta mislite koliko bi bilo zainteresovanih? Prisustvovala sam jednoj takvoj situaciji u dečijem butiku- roditelji, naglašavam OBA roditelja su došla sa devojčicom da joj kupe cipelice. Oni su izabrali neke i hteli da ih ona proba, ali ona to nije htela i počela je da se baca po podu, bukvalno, i da nešto nerazgovetno viče. Rekla bih da ima već 4,5 godina. Mama je nastavila da joj se obraća dok je ona na patosu – ali zašto, lepotice, pa pogledaj kakve su, prave za princezu, evo imaju i šljokice, evo, pogledaj, probaj,… Potrajalo je par minuta, tata je za to vreme nestao u drugom kraju prodavnice i nije se ni čuo. Otišli su pod izgovorom- ne vredi, ne želi. Uuuu…

 

Nego, mnogo sam skrenula sa teme. Ponese me reč.

Pišem … jer se jedino tako mogu jasno izraziti. Pišem… jer želim svega da se sećam. Pišem… jer postoji nešto u meni što me tera da uzmem papir i olovku. Ovo je ono zbog čega ja postojim, zbog čega je neko tamo gore uredio da se nađem baš ovde i među ovim ljudima. Pišem… jer volim.

devojka_cita-imamnestodakazem.rs

Nije baš da sam sveznalica i da imam mišljenje o svemu, ali kad vidim da neko želi da nam ispira mozak, onda zaista ne mogu da ćutim. Neke su moji tekstovi rasplakali, neke povredili, neke iznenadili. Volim da izazovem bilo kakvu reakciju. Trudiću se da ovde pišem samo o onome sa čim sam dobro upoznata ili ću pak nekog meni bliskog pozvati za mišljenje. Ma, ovo je ostvarenje mog daleko započetog sna.

Karte na sto, većina tekstova o roditeljstvu koje možete pronaći na netu danas su prevedeni tekstovi sa nekih popularnih inostranih blogova. Toliko je blogova i toliko varijacija na temu, da ne možete vi sad nešto da izmislite. Ono što možete i što se mene jako dojmi jeste priča iz ličnog iskustva. To želim da čitam- uradila sam to i to, i on/ona je rekao/rekla to i to, i onda smo… The real stuff.

To ćete ovde i da čitate. A pomoći će mi moji dečaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *